De rekenmeester

Super Monday voor big pharma

Het echte verhaal achter de cijfers

Dat farmareuzen hun portefeuille wijd open durven te trekken om in hun jacht naar nieuwe kaskrakers in kankerbehandelingen biotechbedrijven op te slokken, is de jongste tijd al meermaals gebleken. In januari finaliseerde GlaxoSmithKline de overname voor ruim 5 miljard dollar van Tesaro, een Amerikaans biotechbedrijf gespecialiseerd in kankertherapie. Die maand raakte ook bekend dat Bristol-Myers Squibb, een pionier in immuuntherapie, via een monsterdeal van 65 miljard euro de hand legde op Celgene, dat enkele kankermedicijnen in portefeuille heeft.

Gisteren was het alweer prijs, twee keer zelfs. Twee van ’s werelds grootste farmabedrijven legden een aanzienlijke meerprijs op tafel voor hun kleinere biotechprooi, wat illustratief is voor de druk die ze voelen om hun oncologische pijplijn te blijven revitaliseren.

Het Amerikaanse farmaconcern Merck betaalt 2,7 miljard dollar voor het eveneens Amerikaanse biotechbedrijf ArQule, een specialist in kankerbehandelingen. Merck is verlekkerd op het kandidaat-geneesmiddel ARQ531 voor de behandeling van leukemie. Het middel zit in fase twee (de op een na laatste) van het klinisch onderzoek.

Het Amerikaanse concern biedt 20 dollar per aandeel ArQule. Merck vermarkt al een van ’s werelds best verkopende kankerbehandelingen - de immunotherapie Keytruda - maar wil, net als zijn concurrenten, zijn oncologieaanbod nog aandikken.

123 miljard
omzet
Volgens het studiebureau Dealogic brachten kankermedicijnen vorig jaar wereldwijd 123 miljard dollar omzet op.

Gedreven door een gelijkaardige logica kondigde Sanofi ook gisteren voorbeurs aan een andere prooi in biotechland aan de haak te hebben geslagen. De Franse farmareus koopt het Amerikaanse Synthorx voor 2,5 miljard dollar (omgerekend zo’n 2,26 miljard euro). Sanofi telt 68 dollar cash neer per aandeel Synthorx. Dat is een premie van 172 procent boven op de slotkoers van Synthorx vrijdag.

Synthorx specialiseert zich in het verlengen en verbeteren van het leven van kankerpatiënten en van slachtoffers van auto-immuunziektes. Zijn verst gevorderde kandidaat-medicijn is THOR-707, voor de behandeling van vaste tumoren. Sanofi verwacht de overname af te ronden in het eerste kwartaal van volgend jaar.

Voor de Franse farmareus is het de eerste multimiljardendeal sinds hij op 29 januari 2018 de overname van het Gentse biotechbedrijf Ablynx voor 3,9 miljard euro aankondigde.

Al sinds zijn aanstelling op 1 september benadrukt Sanofi-CEO Paul Hudson, in een vorig leven een klepper bij de Zwitserse concurrent Novartis, dat de Franse farmareus voortaan op een paar prioriteiten zal focussen.

Het lijdt geen twijfel dat kanker bovenaan prijkt op het lijstje van de investeerdersdag in het Amerikaanse Cambridge, waar Sanofi-CEO Paul Hudson vandaag zijn plannen uit de doeken doet. Dat hoeft ook niet te verwonderen, want de strijd tegen kanker woedde nooit zo hevig. Volgens het studiebureau Dealogic brachten kankermedicijnen vorig jaar wereldwijd 123 miljard dollar omzet op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie