De rekenmeester

Tanende ster

Het echte verhaal achter de cijfers

Redacteur Ondernemen

De Zwitserse luchtvaartcateraar Gategroup gaat over van de ene in de andere Aziatische handen. Het Chinese conglomeraat HNA verkoopt zijn resterende belang van 51 procent in het bedrijf aan het Hongkongse private-equityfonds RRJ Capital.

RRJ Capital grijpt zo de macht bij het bedrijf, waar 43.000 werknemers elk jaar maaltijden koken voor 700 miljoen vliegtuigpassagiers. Het Hongkongse RRJ legde vorige zomer, samen met de Singaporese investeringsmaatschappij Temasek, 930 miljoen dollar (830 miljoen euro) op tafel voor een verplichte vijfjarige converteerbare obligatie op 49 procent van de aandelen van Gategroup.

Volgens het financiële persagentschap Bloomberg heeft RRJ Capital die obligatie nu omgezet. Daardoor krijgt RRJ voorlopig ook de andere helft van Gategroup in handen, zolang Temasek niet hetzelfde doet.

Gategroup was pas sinds 2016 eigendom van HNA. Het Chinese conglomeraat haalde het bedrijf toen voor 1,4 miljard Zwitserse frank (ongeveer 1,25 miljard euro) van de beurs in Zürich. HNA ontstond als regionale luchtvaartmaatschappij, maar groeide later uit tot een van de meest enthousiaste Chinese investeerders in het Westen.

2,8 miljard
De verkoop van 51 procent aan RRJ Capital waardeert Gategroup op 2,8 miljard dollar (2,5 miljard euro).

Maar de ster van HNA taant sinds de Chinese overheid het bedrijf als ‘grijs nijlpaard’ boekstaaft, een bedrijf met hoge schulden en een groot financieel risico. De regering voert een strijd tegen dat soort bedrijven.

Om zijn balans op orde krijgen moest HNA in een jaar tijd al 20 miljard dollar aan activa van de hand doen. Het verkocht vorig jaar zijn belang in de hotelketen Hilton en in februari verminderde het zijn nog niet lang gestegen belang in de kwakkelende Deutsche Bank. En enkele weken geleden verpatste het conglomeraat zijn aandelen in de Portugese nationale luchtvaartmaatschappij TAP.

Ook Gategroup moest dringend de deur uit. Vorig jaar probeerden de Chinezen 65 procent van het bedrijf opnieuw naar de beurs te brengen. De beursgang moest Gategroup waarderen op 2,1 tot 2,6 miljard Zwitserse frank (2,4 tot 2,9 miljard euro). De poging werd enkele uren voor de start gestaakt na negatieve reacties van investeerders.

Uiteindelijk lijkt HNA met de verkoop van Gategroup, dat zijn omzet en winst de voorbije jaren zag exploderen, toch een goede zaak te doen. De deal met RRJ Capital waardeert het Zwitserse maaltijdenbedrijf volgens Bloomberg op 2,8 miljard dollar (2,5 miljard euro). In drie jaar tijd zou zijn waarde dus verdubbeld zijn.

In België is Gategroup vooral bekend als eigenaar van De Ster. Die plasticproducent uit Hoogstraten maakt bekers, bordjes en bestek voor onder meer Air France en British Airways. Na omzwervingen via private equity belandde De Ster in 2007 bij Gategroup.

De verkoopwoede van HNA kan in België nog bedrijven raken. Het conglomeraat wil ook af van de bagageafhandelaar Swissport, de belangrijkste speler op Brussels Airport. HNA wilde Swissport aanvankelijk, net als Gategroup, naar de beurs brengen. Maar ook dat plan gelastten de Chinezen in laatste instantie af.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie