De rekenmeester

Trapje omhoog

Het echte verhaal achter de cijfers

Redacteur Beleggen

Goed nieuws voor Ageas. Na Standard & Poor’s in november verhoogt nu ook het ratingbureau Moody’s de kredietscore van de verzekeringsholding. Die stijgt met twee trapjes van Baa2 naar A3. Daarmee zit het papier van de holding steviger in de categorie ‘kwaliteitsobligaties’, want Baa2 ligt maar twee trapjes boven de rommelcategorie.

Moody’s geeft twee redenen voor de optimistischer inschatting. De eerste is de vaststelling dat het puin van de Fortis-erfenis zo goed als geruimd is. Vorige zomer verklaarde een rechter de schikking met de gedupeerde beleggers in de tien jaar geleden geïmplodeerde Fortis-groep - de voorloper van Ageas - juridisch bindend.

Ageas trekt voor die schikking 1,3 miljard euro uit. Een stevig bedrag, maar de holding had dat opzijgezet. Het groen licht van de rechter betekent dat het risico op extra claims bij Ageas is ingedamd.

De tweede reden is de mededeling dat de holding een licentie verworven heeft om zelf als herverzekeraar voor de operationele dochters - zoals AG Insurance - op te treden. ‘Op basis van de cijfers over 2017 verwachten we dat de holding voor meer dan 900 miljoen euro aan premies kan schrijven. Die nieuwe cashflows zijn een diversificatie van de financiële middelen van de holding, die tot nu toe afhankelijk was van de dividenden vanuit de dochterbedrijven’, zegt Moody’s.

900 miljoen
Ageas beschikte eind november over een oorlogskas van zo’n 900 miljoen euro.

AG keerde over het boekjaar 2017 een dividend van 520 miljoen euro uit aan zijn aandeelhouders: Ageas (75%) en BNP Paribas Fortis (25%). Het jaar ervoor vloeide 444 miljoen euro naar die twee partijen.

De betere kredietscore betekent dat Ageas potentieel de handen vrij heeft om - gebruikmakend van de gunstige rating - schuldpapier via de holding uit te geven. Dat kan de beschikbare oorlogskas aanvullen. Eind november beschikte de groep - na aftrek van de Fortis-schikking - over een oorlogskas van zo’n 900 miljoen euro. Analisten menen dat de verzekeraar voldoende marge heeft om die kas via extra schulden op te krikken tot ongeveer 2 miljard euro.

CEO Bart De Smet herhaalde onlangs in een chat met lezers van De Tijd dat hij bijkomende overnames op het oog heeft. In Azië, zoals de deal in India vorig jaar, maar ook in de drie Europese kernmarkten: België, het Verenigd Koninkrijk en Portugal. Ageas heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat het geïnteresseerd kan zijn in de overname van zijn land- en sectorgenoot Ethias. Maar de verzekeraar, die in overheidshanden is, staat voorlopig niet in de etalage. Hij zal op zijn vroegst pas eind 2019 weer te koop staan.

Ageas heeft de beweegruimte om een grote slag te slaan. Maar De Smet zal, het verleden van de groep indachtig, geen al te grote risico’s nemen. Op een sprong in het onbekende - zoals ten tijde van de overname van ABN AMRO door Fortis & co. - zal men de Leuvenaar niet kunnen betrappen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie