column

True Dreams of Wichita

Redacteur Beleggen

De Rekenmeester brengt dagelijks het echte verhaal achter de cijfers.

Fagron , de specialist in magistrale bereidingen, gunt vandaag als eerste beleggers een update over het pas afgesloten kwartaal. Helaas alleen over het bovenste lijntje van de resultatenrekening, terwijl de horror zich de voorbije jaren in de onderste lijntjes afspeelde.

Waarschijnlijk handhaaft CEO Hans Stols de prognose voor een omzetdaling tot minstens 415 miljoen euro, tegenover 473 miljoen over 2015. De daling is logisch: de omzet van de Amerikaanse dochter Bellevue is na de sluiting tot nul herleid. Daar komt bij dat de nieuwe groeimotor in 2016 als een diesel op gang komt.

Die groeimotor heet Wichita, een trefwoord tijdens de presentaties vorige maand op roadshows in onder meer Londen en New York. Presentaties die samen met een begeleidend koopadvies van ING het gedecimeerde aandeel een opkikker gaven.

©Mediafin

Wichita? Neem een kaart van de VS. Zet een pin in het midden. De kans is groot dat u in Kansas City belandt. Dan de vinger links naar onder over de prairie schuiven en u bent er. ‘Niet de vlotst bereikbare stad’, erkende Stols zaterdag op de Dag van de Tips van de VFB.

Maar over die stad in Kansas gaat u nog horen. Midden in het Amerikaanse nergens staat een enorme Fagron-fabriek voor steriele bereidingen, zaken die steeds meer ziekenhuisapotheken uitbesteden. Denk aan voorgevulde injectiespuiten en morfinecassettes. Een branche met een strenge regelgeving.

Daardoor duurt het even voor Wichita zijn licenties voor alle 50 deelstaten binnenkrijgt. En komt de fabriek pas begin 2017 op kruissnelheid. Maar in een interview met deze krant bleef Stols onverwoestbaar optimistisch over de markt voor steriele bereidingen. ‘De markt is zo’n 1 miljard groot. En we willen daar op termijn 100 miljoen dollar van. Nu is er één dominante speler (Pharmedium, red.), de markt roept om concurrentie.’

100 miljoen
De fabriek in Wichita moet op termijn goed zijn voor 100 miljoen dollar omzet.

Kortom, Wichita is zoals Port Pirie bij Nyrstar: een levenslijn na een bijna-doodervaring door ondoordachte overnames. Overnames die niet de verhoopte cashflow opleveren, terwijl de schuldenberg blijft.

Zo gaat de 220 miljoen die Fagron begin dit jaar ophaalde niet naar expansie. Dat bedrag dient om samen met de cashflow in 2017 voor 285 miljoen schulden af te lossen. ‘We verdienen er niet aan, maar we moeten toch niet betalen om dat geld tot dan bij de banken te parkeren’, merkte Stols zaterdag op.

Tot de schuldenlast in 2017 afgetopt wordt, kunnen we het prospectus bij de kapitaalverhoging warm aanbevelen. Vooral pagina 33 tot 55. Daar lijst Fagron 37 (!) risicofactoren op verbonden aan de activiteiten.

Geen easy reading, wel essential reading. Bij de lectuur raden we als soundtrack ‘True Dreams of Wichita’ van Soul Coughing aan. Een fantastisch nummer van een ondergewaardeerde artiest, dat voor Fagron-aandeelhouders bijzonder toepasselijk is.

Soul Coughing: 'True Dreams of Wichita'

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud