Redacteur Ondernemen

De Rekenmeester brengt dagelijks het echte verhaal achter de cijfers.

De Europese telecomsector ziet de lucht weer opklaren. Voor het eerst in 6,5 jaar zagen de mobiele operatoren hun winst weer aandikken. Ook in België boekten Proximus, Mobistar en BASE opnieuw winstgroei. Maar beleggers die uitkijken naar de vette dividenden van een paar jaar geleden, kunnen daar een kruis over maken.

In de zomer van 2012 gooide Telenet een flinke knuppel in het knusse hoenderhok dat de Belgische telecommarkt toen was. Met King en Kong herverpakte Telenet zijn mobiele aanbod in twee eenvoudige formules. Die kenden een fenomenaal succes.

Telenet zag zijn mobiele klantenbestand aangroeien van 90.000 tot 900.000 vandaag. De prijzenslag die het op de mobiele markt ontketende, sneed diep in de resultaten van de gevestigde spelers Proximus, Mobistar en BASE. Pas voor het afgelopen kwartaal konden de drie opnieuw een groei van de bedrijfskasstroom voorleggen, berekende het Zwitserse beurshuis Credit Suisse. En ook de toekomst oogt op het eerste gezicht vrij rooskleurig.

Telenet is vandaag immers geen uitdager meer, het is zelf een gevestigde waarde geworden. Begin dit jaar telde de kabelgroep 1,325 miljard euro neer voor BASE, de Belgische mobiele dochter van het Nederlandse KPN. Als Europa de deal goedkeurt, wordt de Mechelse groep met een marktaandeel van 30 procent een dominante speler die geen baat heeft bij een prijzenoorlog.

©MEDIAFIN

Bovendien moet de belangrijkste motor achter de betere resultaten - de explosie van mobiele data - nog op toerental komen. Dat was duidelijk te zien in de recentste kwartaalcijfers van de Belgische operatoren. Doordat we met z’n allen steeds meer met ons mobieltje surfen, zag Proximus het dataverbruik in een jaar tijd verdubbelen en kon het twee keer op rij de winstprognoses optrekken.

Met dat stijgende dataverbruik nemen ook de inkomsten toe. De Belgische operatoren verdienen nu gemiddeld 30 euro per maand per klant. Overigens richtte de prijzenslag in België niet zo veel schade aan als in de rest van Europa, want met een ARPU (average revenue per user, de favoriete barometer van telecomanalisten) van 30 euro behoort ons land nog steeds tot de duurste telecomlanden in Europa.

Of dat allemaal betekent dat beleggers weer kunnen dromen van de rijkelijke dividenden van weleer? We durven het te betwijfelen. Proximus-topvrouw Dominique Leroy heeft het dividend destijds getrimd tot 1,5 euro en is niet van plan om daarvan af te wijken. Investeren in groei is onze eerste prioriteit, zei ze onlangs.

Ook bij Mobistar is het alle hens aan dek. De komende maanden ligt de focus op de lancering van digitale televisie op het kabelnetwerk van Telenet. En ook die laatste weet waarin te investeren de komende jaren. Nu Telenet ook BASE onder zijn hoede heeft, zal het 240 miljoen euro moeten investeren in zijn mobiele netwerk.

Bottom line: de telecomoperatoren zien hun winsten opnieuw groeien. Gelukkig maken ze niet weer de fout die groei op te offeren voor een hoger dividend.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud