De rekenmeester

Uitgerookt

Het echte verhaal achter de cijfers

Journalist Ondernemen

Disruptie slaat soms toe waar je dat minder verwacht. In de sigarettenwereld bijvoorbeeld. De klassieke sigaret met tabak en allerlei additieven moet almaar meer plaatsmaken voor waarschijnlijk minder schadelijke alternatieven zoals e-sigaretten en damptoestelletjes.

Die trend is al een tijd goed meetbaar en vertaalt zich ook in de cijfers van de grootste tabaksproducenten in de wereld, ook weleens Big Tobacco genoemd. British American Tobacco (BAT), de groep achter merken als Lucky Strike, Dunhill en Kent, waarschuwde gisteren bij zijn halfjaarcijfers dat de sigarettenverkoop dit jaar wereldwijd ongeveer 3,5 procent krimpt. Eerder ging het concern nog uit van 3 procent.

De boosdoener is de Amerikaanse markt, met een van de grootste rokerspopulaties ter wereld. BAT ziet daar dit jaar 4 tot 5 procent minder sigaretten over de toonbank gaan, tegen 3,5 à 4,5 procent eerder. Daarmee komt de groep dichter bij de inschattingen van rivaal Imperial Brands, het bedrijf achter Bastos en Gauloises. Sommigen, zoals de analisten van Credit Suisse, houden zelfs rekening met een krimp van meer dan 5 procent.

Stoppende rokers en duurdere sigaretten spelen daarbij een rol. Maar de Amerikanen zijn vooral tuk op de nieuwe alternatieven. Voorlopers als ze zijn, zal dat elders waarschijnlijk ook almaar meer het geval zijn. Het is dus drummen voor BAT en zijn sectorgenoten om daarop in te spelen en dat is niet altijd even makkelijk. Al was het maar omdat er kapers op de kust zijn, zoals het succesvolle Juul Labs, een neofiet in de sector.

-5%
De Amerikaanse markt voor klassieke sigaretten krimpt dit jaar mogelijk 5 procent.

De koers van British American Tobacco ging gisteren lager na de prognose dat zijn omzet in de divisie New Categories, zoals de nieuwlichterij met hippe namen als Vuse, Vype en glo (met kleine letter) bij het concern nu nog heet, de prognose voor het hele jaar ‘benadert’. Analisten zagen daar een verborgen waarschuwing in dat het allemaal niet zo denderend loopt. BAT blijft hopen op een groeiende verkoop in de tweede jaarhelft en mikt voor New Categories voor het hele jaar op 30 tot 50 procent meer verkoop. Een sterkere focus op bepaalde markten en producten moet daarbij helpen.

De zorgen bij de grote westerse tabaksgroepen staan in schril contrast met de hoeraberichten uit China, met naar schatting ruim 300 miljoen rokers de grootste markt ter wereld. Critici voeren aan dat Peking te weinig doet om te waarschuwen voor de gevaren van roken omdat de accijnzen de kassa doen rinkelen.

China National Tobacco, veruit de grootste speler ter wereld, profiteert daar met zijn bijnamonopolie ook van. De reus voelt zich zo goed in zijn vel dat hij zijn internationale divisie gisteren naar de beurs van Hongkong bracht. De koers steeg meteen 9,6 procent, ondanks de politieke spanningen in Hongkong. De retailtranche van de operatie was 101 (!) maal overingetekend. Dat heeft niet alleen te maken met de Chinese liefde voor de klassieke sigaret, maar ook met de dorst naar nieuwe beursspeeltjes.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie