De rekenmeester

Uitstel van betaling

Het echte verhaal achter de cijfers

Redacteur Ondernemen

Je kan dezer dagen maar beter opletten met ‘hoe durft u?’ te roepen naar een eerdere generatie beleidsmakers die het verpest heeft. Voor je het weet word je à la Greta Thunberg op sociale media zoals Twitter bedolven onder kritiek en hoongelach van een prostaatcoalitie van mopperende oudere mannen die het allemaal beter weten.

In het geval van Dexia acht de Rekenmeester het toch gerechtvaardigd nog eens een ‘hoe durfde u?’ te slingeren naar de generatie die de bankgroep begin jaren 2000 had opgepompt tot het grootste hefboomfonds ter wereld. Sinds de groep in 2011 implodeerde, is Dexia een gigantische molensteen om de nek van iedere Belg. Een molensteen van 85 miljard euro om precies te zijn. Dat is het bedrag waarvoor België, Frankrijk en Luxemburg zich tot dusver borg hadden gesteld opdat Dexia in rustiger vaarwater zijn enorme balans van 650 miljard euro kon afbouwen.

Omdat die oorspronkelijke garantieregeling eind 2021 afloopt en Dexia’s balans nog lang niet is weggewerkt - de teller staat op 135 miljard euro - was een herziening noodzakelijk. In het nieuwe plan, dat gisteren groen licht kreeg van Europa, stellen België en Frankrijk zich tot eind 2031 voor maximaal 75 miljard euro borg. Luxemburg wordt niet meer betrokken in de nieuwe regeling. België, dat net geen 53 procent bezit van Dexia, torst nog altijd het grootste risico en staat voor 39,7 miljard euro garant.

Vandaag betaalt Dexia de Belgische en Franse overheid wel een vergoeding van 5 basispunten of 0,05 procent van de uitstaande bedragen die worden gewaarborgd. Eind juni waarborgde België 33,6 miljard aan uitstaande schulden. Daarvoor betaalt Dexia dus een kleine 17 miljoen euro.

39,7 miljard
België staat voor 39,7 miljard euro garant voor de restbank Dexia.

Tijdens de gesprekken over het nieuwe waarborgsysteem eiste Europa dat Dexia een hogere vergoeding zou betalen. Geen evidente oefening, want zoiets knaagt aan de kapitaalpositie en daardoor neemt het risico toe dat Dexia geld moet bijtanken bij de overheid.

Uiteindelijk werd een formule bedacht waarbij Dexia de rekening achteraf betaalt. Dexia blijft voorlopig jaarlijks 5 basispunten betalen. Maar op het einde van de rit, wanneer de groep wordt vereffend, kan de vergoeding worden verhoogd met een ‘voorwaardelijk uitgestelde’ commissie. Die loopt gradueel op en moet tegen 2027 uitkomen op jaarlijks 1,35 procent. Dat is liefst 27 keer meer dan nu.

Er is wel een catch. De staatswaarborgen hebben eigenlijk betrekking op Dexia Crédit Local, de Franse dochter van de groep en de belangrijkste operationele entiteit. Door het nieuwe vergoedingsmechanisme zal Dexia Crédit Local met verlies worden vereffend. Daardoor moet Dexia nog dit jaar de boekwaarde van die Franse poot - 2,25 miljard euro - op nul zetten.

Een erg zware hap, maar bij Dexia viel gisteren te horen dat het niet zal leiden tot een gevreesde kapitaalverhoging. Een woordvoerster benadrukte bovendien dat - dankzij boekhoudkundige kronkels - de nieuwe regeling Dexia niet nog dieper in de rode cijfers zal duwen. ‘We lijden al genoeg verlies.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie