De rekenmeester

Ükksarvik

Het echte verhaal achter de cijfers

Redacteur Ondernemen

Betalingsprovisies die in sommige gevallen tot meer dan 145 euro kunnen oplopen, dossierkosten van 9 euro, 1,21 euro aan ‘telecommunicatiekosten’ en een toeslag van 12,10 euro voor wie een betalingsbevestiging wil ontvangen. De tarieven die de meeste traditionele banken hanteren voor het uitvoeren van internationale betalingen zijn niet bepaald om vrolijk van te worden.

Voor de Rekenmeester zijn de hoge kosten die de banken aanrekenen hooguit voer voor een column. Voor de Estse ondernemers Kristo Käärman en Taavet Hinrikus waren ze de aanleiding om Transferwise op te richten, een bedrijf dat zich sinds deze week een van de vijf grootste fintechspelers van Europa mag noemen. Ieder zijn ding.

Käärman en Hinrikus bedachten voor Transferwise een digitaal platform waarmee je het internationale betaalsysteem van de banken kan vermijden. Stel dat je 500 euro wil overschrijven naar een kennis in Melbourne. Bij een klassieke internationale overschrijving wordt dat bedrag rechtstreeks overgemaakt naar de Australische rekening van die kennis.

Transferwise doet het anders en zet zelf eigen rekeningen op in de landen waar het actief is. De 500 euro die je wil overschrijven, gaan daardoor niet rechtstreeks naar de rekening van je Australische kennis, maar naar de eurorekening van Transferwise. Eens die transactie rond is, kan de 500 euro van de Australische Transferwise-rekening overgemaakt worden aan je kennis. Door die manier van werken beweert Transferwise geldtransfers tot acht keer goedkoper te kunnen doen.

3,1 miljard
Met een waardering van 3,1 miljard euro hoort Transferwise tot Europa’s vijf grootste eenhoorns.

De formule slaat aan, want Transferwise groeit als kool. De groep, die intussen al transacties in 50 verschillende valuta mogelijk maakt, zag haar omzet vorig boekjaar met 76 procent stijgen tot omgerekend 133 miljoen euro. En, in tegenstelling tot heel wat andere start-ups, weet Transferwise uit het rood te blijven. Vorig jaar boekte het een nettowinst van 7 miljoen euro, evenveel als in het jaar daarvoor.

De cijfers van dit jaar zijn nog niet bekend - Transferwise hanteert een gebroken boekjaar. Maar de groep nam wel al haar voorzorgen om te vermijden dat een eventuele harde brexit zware schade zou aanrichten. Begin dit jaar kondigde Transferwise aan dat het voor Brussel koos als locatie voor het nieuwe Europese hoofdkantoor.

Het mooie trackrecord stelde Transferwise deze week in staat om opnieuw flink wat bij te tanken. Gisteren raakte bekend dat Transferwise bij een nieuwe kapitaalronde 292 miljoen euro had opgehaald bij meerdere durfkapitaalfondsen. Daarbij werd de jonge geldtransferdienst tegen 3,1 miljard euro gewaardeerd.

Daarmee mag Transferwise zich meteen rekenen tot Europa’s vijf grootste niet-beursgenoteerde eenhoorns - ükksarvik, in het Ests. De vier andere toppers zijn de Franse datacenterbeheerder Global Switch, het Zwitserse biotechbedrijf Roivant Sciences, de Duitse online tweedehandswagenverkoper Auto1 en de Duitse prothesemaker Otto Bock Healthcare.

Het geld van de nieuwe kapitaalronde lijkt Transferwise vooral te willen gebruiken om de aandeelhouders van het eerste uur en het personeel een schouderklopje te geven. Het oprichtersduo Hinrikus en Käärman bouwde een deel van zijn belang in Transferwise af, terwijl een deel van het personeel zicht krijgt op een mooie bonus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie