De rekenmeester

Unterpremstätten

Het echte verhaal achter de cijfers

Redacteur Ondernemen

Artificiële intelligentie, virtuele realiteit, zelfrijdende auto’s en de opmars van het internet der dingen, eenvoudige toestellen die voor een groter gebruiksgemak met het internet verbinden. Als we John Neuffer, de voorzitter van de Amerikaanse federatie van chipfabrikanten mogen geloven, ziet de toekomst er stralend uit voor de chipsector.

De cijfers waar Neuffer deze week mee uitpakte, waren behoorlijk indrukwekkend. Er werden vorig jaar voor het eerst wereldwijd meer dan 1.000 miljard chips verscheept. Ze waren samen goed voor 468,8 miljard dollar, bijna 14 procent meer dan in 2017.

In het Oostenrijkse Unterpremstätten, het fabuleus genaamde voorstadje van Graz waar de chipfabrikant AMS huist, was er gisteren niet veel te bespeuren van dat optimisme. AMS, voluit Austria Mikro Systeme, besloot zich drie jaar geleden toe te leggen op de ontwikkeling van sensoren voor gezichtsherkenning in Apples iPhone en andere smartphones. Het bedrijf investeerde meer dan 2 miljard dollar in die omschakeling.

De belabberde resultaten die AMS gisteren publiceerde, zetten in de verf dat die gok behoorlijk verkeerd is afgelopen.

45%
Volgens sommige experts bepaalt de verkoop aan Apple 45 procent van AMS’ omzet.

Eigenlijk was dat begin dit jaar al duidelijk. De verkoop van de nieuwste reeks iPhones liep slechter dan verwacht. De combinatie met de toenemende handelsspanningen met China zette Apple ertoe aan zijn eerste omzetwaarschuwing in 16 jaar uit te sturen.

Voor AMS, dat volgens schattingen minstens 20 procent van zijn omzet aan Apple te danken heeft - sommige experts hebben het zelfs over 45 procent - kwam die sombere boodschap extra hard aan. In 2018 ging de omzet misschien nog wel de hoogte in, maar de chipfabrikant waarschuwde gisteren dat de groei dit jaar beduidend lager zal liggen. De nettowinst dook van 127,2 miljoen naar 10,6 miljoen euro.

Tegelijk kondigde AMS aan dat het in zijn dividend zou schrappen. Geen wonder dat beleggers - die hun investering vorig jaar met ruim 73 procent zagen verdampen - gisteren teleurgesteld reageerden en het aandeel van AMS, dat in Zürich noteert, bijna 7 procent lager stuurden.

Ook het Duitse Infineon en het Belgische Melexis kwamen gisteren met jaarcijfers. Als daar een les uit te trekken valt, is het wel dat het ook voor de andere Europese chipbedrijven moeilijke maanden worden. De slabakkende verkoop van de iPhone en andere smartphones zit daar niet meteen voor iets tussen. Melexis, dat voornamelijk chips voor personenauto’s ontwikkelt, waarschuwde beleggers gisteren dat de malaise in de autosector nog lang niet voorbij lijkt. In 2019 zal de omzet voor het eerst in tien jaar lager uitvallen, meldde de groep. Een echo van de winstwaarschuwing die Infineon eerder op de dag had uitgestuurd. Al voorspellen de Duitsers vreemd genoeg dat hun autodivisie sneller zal groeien dan hun andere activiteiten.

De Amerikaanse techoptimist John Neuffer mag beweren wat hij wil, wie in 2019 nog in chips wil beleggen, moet stalen zenuwen hebben.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie