Vergane glorie

©REUTERS

Er zijn zo van die bedrijven die er altijd waren en waarvan je denkt dat ze er altijd zullen zijn. In de VS is Sears zo’n icoonbedrijf. Decennialang ging Joe Sixpack er langs voor van alles en nog wat, van voeding over schoenen en kleding tot koelkasten en matrassen. Sears was vorige eeuw na Wal-Mart de succesvolste warenhuisketen in de VS.

Uitgerekend in het jaar waarin het bedrijf zijn 125ste verjaardag viert, dreigt een roemloos einde. De groep kan haar facturen niet meer betalen en de beurskoers is in vrije val. Leveranciers klagen dat Sears de voorbije weken de afgesproken betalingsdeadlines gemist heeft. Dat kan erop wijzen dat het geld nu echt op is.

De oorzaak van die ellende in één woord? Amazon. Sears mag de Grote Depressie en de twee wereldoorlogen overleefd hebben, het vindt geen antwoord op de e-commercepletwals. De vrees groeit dat Sears, goed voor een kleine 9.000 winkels en bijna 90.000 werknemers, ten onder gaat aan dezelfde cocktail als de speelgoedketen Toys ‘R’ Us eerder dit jaar: een gigantische schuldenberg en dalende verkopen als gevolg van de online concurrentie.

Sears kijkt al zeven jaar op rij tegen verlies aan - in het recentste kwartaal leed het ruim 0,5 miljard dollar nettoverlies - en sinds 2008 krimpt de omzet stelselmatig. Sommige winkels zien er verwaarloosd en uitgeleefd uit. Of zoals een analist het bloednuchter verwoordde: ‘Sears heeft in dit e-commercetijdperk simpelweg geen bestaansreden meer.’

16,7 miljard
Sears boekte in 2017 met 16,7 miljard dollar nog maar een derde van zijn omzet uit 2007.

Beleggers lijken er ook zo over te denken. De beurskoers is in een jaar tijd gecrasht van 6,77 dollar naar minder dan een halve dollar. De beurswaarde is verschrompeld tot minder dan 50 miljoen dollar, tegenover 5 miljard dollar schulden. Analisten noemen de balans een puinhoop.

In 2007 was er nog geen vuiltje aan de lucht en steeg de koers nog ver boven 100 dollar. Sindsdien ging het snel bergaf. De omzet donderde van 50 miljard dollar (2007) naar 40 miljard (2012) tot slechts 16,7 miljard in 2017.

Die steile val staat in schril contrast met de opgang in de golden sixties. Sears telde eind jaren zestig ruim 350.000 werknemers. Het besliste toen in Chicago een wolkenkrabber te bouwen, de bekende Sears Tower, als symbool voor zijn grote ambities.

Een halve eeuw later is er van groeiplannen geen sprake meer. CEO Eddie Lampert, die de Belg Kurt Staelens in zijn topmanagement heeft, heeft als enige opdracht de schade te beperken.

De vraag rijst of Sears het belangrijke eindejaarsseizoen nog haalt. De grote kredietverschaffers zouden aansturen op een snelle vereffening.

Of het een bankroet, een vereffening of een opdeling van de groep wordt, moet de komende dagen duidelijk worden. Maar mooi wordt het laatste hoofdstuk van de Amerikaanse vergane glorie in elk geval niet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie