column

Verse vis te koop

Redacteur Ondernemen

Met het Nieuwpoortse Gadus staat één van de grootste spelers in de nog sterk versnipperde Belgische visverwerking te koop.

Net als De Rekenmeester koopt u allicht af en toe zalm of kabeljauw bij de visafdeling van uw Delhaize. Als dat het geval is, is de kans groot dat die vis is verwerkt door Gadus uit Nieuwpoort.

Gadus is een van Belgiës grootste versevisverwerkers en staat op het punt te worden verkocht. Het is een dochter van Icelandic Group, een IJslandse visreus die goed is voor een omzet van ruim een half miljard euro.

De IJslanders kochten het Nieuwpoortse bedrijf in 2012. Maar Icelandic is zich al een tijdje aan het terugplooien op zijn thuismarkt en op zijn kernmetier: het leveren van vis. De groep trok zich al terug uit Azië en Spanje en verkocht ook zijn IJslandse visverwerkingsdochter Ny-Fiksur.

Gadus is de volgende in de rij, liet Icelandic onlangs weten. De sector gaat ervan uit dat de Britse visverwerkingsdochter Icelandic Seachill volgt.

83 miljoen
Gadus realiseert met 130 werknemers een omzet van 83 miljoen euro.

Gadus realiseert 83 miljoen euro omzet en verwerkt jaarlijks 7.000 ton vis. De tweede visverwerker van ons land is een belangrijke leverancier van de warenhuisketen Delhaize.

De marktleider is Marine Harvest Pieters (het voormalige Pieters Visbedrijf), dat in handen is van het Noorse Marine Harvest, de grootste zalmkweker ter wereld. Marine Harvest Pieters is gespecialiseerd in verse voorverpakte vis, maar ook in gerookte zalm.

Behalve die twee grote spelers zijn er heel wat kleinere. ‘Zeer lokale spelers met 10 tot 25 personeelsleden’, zegt een woordvoerder van de Belgische groepering van de visindustrie. Ter vergelijking: voor Gadus werken 130 mensen, voor Marine Harvest Pieters en tussen 300 en 400 mensen.

In 2014 waren er in ons land 271 bedrijven die aan visverwerking doen, leert een rapport van het Instituut voor landbouw- en visserijonderzoek (ILVO). De markt is goed voor zo’n 1,1 miljard euro omzet en biedt werk aan zowat 1.900 mensen.

Iets meer dan een vijfde van die 271 bedrijven doet alleen aan visverwerking (ontdoen van organen, ontvellen of fileren), 55 procent doet aan verwerking (waarbij een verandering van temperatuur optreedt of de vis wordt vermengd met andere ingrediënten) en 20 procent doet het allebei.

Het verwerken van verse vis is slechts een van de metiers van de visverwerkende industrie. Sommige spelers focussen op diepvriesproducten, denk aan Pittman Seafood of Morubel (ex-Heilploeg). Andere richten zich op het roken of marineren van vis of op specifieke vissoorten zoals haring en makreel.

In totaal wordt jaarlijks 335.000 ton aan visproducten (vis, schaal- en weekdieren, enzovoort) in België geïmporteerd en er wordt jaarlijks 188.000 ton visproducten geëxporteerd.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud