De rekenmeester

Vier seizoenen

Het echte verhaal achter de cijfers

De vioolconcerten van Vivaldi, een pizzasoort, een keten van luxehotels en een kapper in het centrum van Kortrijk: de vier seizoenen hebben hun naam al aan veel succesvolle fenomenen uitgeleend. Maar het kwartet jaargetijden waarmee de Belgische specialist in woonzorgvastgoed Aedifica worstelt, is van een ander kaliber: Four Seasons Health Care, de tweede grootste rusthuisuitbater in het Verenigd Koninkrijk.

Aedifica sloot eind vorig jaar een grote deal aan de andere kant van het Kanaal. Het beursgenoteerde bedrijf kocht toen voor 450 miljoen euro 92 rustoorden over van een vastgoedfonds van Lone Star. Die Amerikaanse investeringsreus staat bekend als de hoofdaandeelhouder van de West-Vlaamse textielgigant Balta, die met zijn winterse voltapijt ongetwijfeld ook scoort bij het doelpubliek van bejaardenhomes.

Door de megadeal werd het Verenigd Koninkrijk in één klap de belangrijkste buitenlandse markt van Aedifica. Maar de zorgspeler wist op dat moment al dat er ‘something rotten’ was in het VK. In de overgenomen portfolio zaten zes sites, samen 387 kamers, die worden uitgebaat door Four Seasons Health Care. Dat bedrijf was kort voordien voor de zoveelste keer financieel in zwaar weer verzeild.

Die situatie is nog niet veel verbeterd. Maandag liet Four Seasons weten dat het in de nabije toekomst wil onderhandelen met zijn vastgoedeigenaars over ‘duurzame marktvoorwaarden op lange termijn.’ Volgens de Britse zakenkrant Financial Times heeft Four Seasons deze maand miljoenen ponden aan huurgeld niet betaald, zonder de eigenaars te verwittigen. Volgens Herman van der Loos, analist van Degroof Petercam, gaat Aedifica-topman Stefaan Gielens ervan uit dat alle huur tot dusver wel is betaald.

Sowieso zijn de barre omstandigheden bij Four Seasons geen drama voor de Belgische baksteeneigenaar. Het Verenigd Koninkrijk staat voor een kwart van de business van Aedifica. Volgens het jaarverslag levert Four Seasons Aedifica jaarlijks net geen 2 miljoen euro huurgeld op. Daarmee staat de rusthuisuitbater maar voor 6 procent van de Britse activiteiten van Aedifica.

Door de expansie van Aedifica zullen de rusthuizen van Four Seasons volgens Van der Loos tegen eind 2020 maar zo’n 1,5 procent van de totale huurinkomsten uitmaken. De analist, die de berichten ‘niet leuk, maar nauwelijks een verrassing’ noemt, verwacht dan ook meer impact op de perceptie dan op de financiën.

Bovendien kan Aedifica snel een oplossing uit zijn hoed toveren. De analist denkt dat de Belgen bij het sluiten van de deal al de markt hadden verkend naar andere mogelijke uitbaters van de Four Seasons-sites. De vestigingen zijn ‘operationeel winstgevend’ en de huidige huurcontracten kunnen door andere Britse uitbaters overgenomen worden.

Volgens Van der Loos probeert Four Seasons de uitbating via nieuw onderhandelde huurvoorwaarden aantrekkelijker te maken om ze vervolgens af te stoten. Op het Brusselse hoofdkantoor van Aedifica, dat zijn beurskoers sinds begin dit jaar met een derde zag stijgen, zomert het nog steeds.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie