De rekenmeester

Waterland en Balcaen boeken 225 miljoen winst op Fagron

Het echte verhaal achter de cijfers

Redacteur Ondernemen

De investeringsmaatschappijen Waterland en Baltisse (van Filip Balcaen) hebben hun laatste pakket Fagron-aandelen verkocht. Het sluitstuk van een bijzonder lucratief avontuur dat amper drie jaar duurde.

De twee investeerders - voor dit dossier verenigd in WPEF Holding - hebben vrijdag 9,3 miljoen Fagron-aandelen verkocht aan 16,20 euro per stuk. Dat aandelenpakket vertegenwoordigde een belang van net geen 13 procent.

De holding deed eerder dit jaar in twee tranches al 12,4 miljoen aandelen van de hand aan diezelfde prijs. Dat betekent dat het totaal gecashte bedrag uitkomt op 350 miljoen euro. Ongeveer een derde daarvan is voor Balcaen, de rest voor Waterland. 

225 miljoen winst

Een ruwe berekening leert dat de twee in amper drie jaar tijd meer dan 225 miljoen euro winst geboekt hebben op een inleg van zowat 125 miljoen euro. Een rendement om jaloers op te zijn, en dat is nog los van de paar miljoen euro dividenden die ze hebben opgestreken in die periode. 

De transactie vormt het sluitstuk van een lucratief avontuur waar Waterland en de West-Vlaamse textielondernemer Filip Balcaen in 2016 aan begonnen. Fagron, een specialist in apothekersbereidingen, was toen aan het wankelen na enkele jaren een agressief overnamebeleid gevoerd te hebben. Tussen 2010 en 2015 deed Fagron 18 overnames, waarmee het zich naar de top kocht in onder meer Brazilië en de VS. De deals werden grotendeels gefinancierd met schulden. 'Geld is onze goedkoopste grondstof', liet toenmalig topman Ger Van Jeveren optekenen.

Fataal

Maar de combinatie van een forse schuldenberg en de plotse instorting van de Amerikaanse markt werd Fagron bijna fataal. Het stond op de rand van de afgrond maar wist te overleven dankzij een strak geregisseerd herstructureringsplan. 

Hans Stols werd aangesteld als opruimer van dienst en ging met de grove borstel door de Amerikaanse activiteiten. Na lange onderhandelingen beslisten de banken water bij de wijn te doen en Fagron de nodige ademruimte te geven. En er kwam een cruciale injectie van 220 miljoen euro vers kapitaal. 'Alles hing aan elkaar. Het was goochelen om alle bordjes in de lucht te houden. Ik voelde me soms David Cooperfield', zei Hans Stols toen.

Het broodnodige geld kwam grotendeels van Waterland en Baltisse, die een belang van meer dan 30 procent opbouwden, en Marc Coucke. Ook onder meer Carmignac, Bart Versluys en Frederik Van Beuningen, het boegbeeld van vermogend Nederland, deden hun duit in het zakje. Ze stapten toen in tegen 5,79 euro per aandeel in een private plaatsing, betaalden kort daarna 5,16 euro per stuk bij een kapitaalverhoging met voorkeurrecht en kochten ook bij andere aandeelhouders nog voorkeurrechten op.

Kruissnelheid

Dat alles draaide uit op een meesterzet. De Amerikaanse miserie bleek een geïsoleerd geval. Intussen zit Fagron opnieuw op kruissnelheid, zelfs in de VS dat de nieuwe winstmotor voor de komende jaren moet worden. Daar bouwde het niet alleen een nieuwe 'fabriek' (voor steriele bereidingen voor ziekenhuizen), het deed er vorig jaar met Humco de grootste overname - goed voor 70 miljoen dollar - in jaren. Overnames staan weer bovenaan de prioriteitenlijst van het management. Dit jaar zette het met een deal van dik 20 miljoen dollar voet aan grond in Mexico. 'En de komende maanden zullen er nog volgen', liet het management verstaan tijdens een toelichting van de resultaten over het derde kwartaal. En die waren goed. De omzet steeg met 20 procent tot 135,6 miljoen euro. 

Coucke blijft zitten

Opvallend is dat Coucke als een van de redders in 2016 nog niet in beweging komt. Integendeel, afgelopen zomer kocht hij zelfs nog aandelen bij. De voormalige oprichter van Omega Pharma, dat vroeger het moederbedrijf boven Fagron was, is met ruim 15 procent de grootste aandeelhouder. Balcaen houdt via een andere vennootschap (Floorenter) nog een dikke 600.000 aandelen over. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie