Redacteur Ondernemen

Winnen of winst. Daar zal de strijd om de Britse hoogtewerker Lavendon voor het Waregemse TVH in uitmonden.

In de hoofdzetel van TVH nabij de E17 in Waregem, wachten ze af. Staakt Parijs de strijd, of gaat de oorlog verder?

THV, bekend als verkoper en verhuurder van heftrucks, is net als de Franse machineverhuurder Loxam geïnteresseerd in de Britse sectorgenoot Lavendon en zijn hierover in de bittere overnamestrijd verwikkeld.

Voor TVH heeft de strijd twee uitkomsten: winnen of winst. Ofwel halen de West-Vlamingen de felbegeerde bruid binnen, ofwel gaan de Fransen ermee vandoor, maar realiseert TVH een mooie winst op de aandelen Lavendon die het de voorbije maanden heeft gekocht.

TVH startte in november een overnamebod op Lavendon, dat gespecialiseerd is in de verhuur van hoogtewerkers. Het bod (205 pence per aandeel) met een premie 48 procent boven de laatse beurskoers leek de eerste dagen wel een goede kans op slagen te maken.

15,5 miljoen
De miljoenen aandelen die TVH de voorbije weken kocht, zijn met de huidige beurskoers 15,5 miljoen euro waard.

Tot plots Loxam als tegenpartij in de ring opdook met een tegenbod. TVH moest al drie keer zijn biedprijs verhogen. Twee keer ging Loxam daar flink over. Op drie januari deed TVH zijn voorlopig laatste bod (261 pence), en sindsdien is het dus wachten of Loxam daar nog eens over gaat.

De aandelen die TVH tijdens de strijd vergaarde zijn nu een gigantische troef. Nog voor het bedrijf van de families Thermote en Vanhalst zijn bod lanceerde, had het goede contacten aangeknoopt met grote aandeelhouders van Lavendon. Van enkele daarvan werd de participatie overgenomen via Libra Bidco, een dochterbedrijf dat speciaal is opgericht voor de overname.

In totaal werden bijna 35 miljoen Lavendon-aandelen gekocht, goed voor een vijfde van het bedrijf. Een eerste pakket werd eind november, aan het begin van de biedoorlog, overgenomen aan 202 pence per aandeel. Een volgende pakket kostte 230 pence en de laatste tien miljoen aandelen werden overgenomen voor 261 pence per aandeel, de laatste biedprijs van TVH.

Totaal prijskaartje van deze shoppingronde bij Libra Bidco: 78,4 miljoen pond. Dat pakkket is aan de laatste slotkoers (265,25 pence) nu al 91,8 miljoen pond waard. Dat is een virtuele meerwaarde van 13,4 miljoen pond (15,5 miljoen euro).

Als Loxam zijn bod verhoogt tot pakweg 265 per aandeel, en TVH staakt de strijd, keert het dus terug van het slagveld met meer dan 15 miljoen euro meerwaarde.

Maar zelfs als TVH nog verder zou willen gaan in een biedstrijd, gooien de reeds gekochte aandelen extra gewicht in de weegschaal. Loxam heeft immers nog geen positie opgebouwd. TVH heeft met een vijfde van Lavendon al een stevige voet tussen de deur en moet geen extra premie betalen op de aandelen die het al heeft.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud