De rekenmeester

Zolgensma vs. Spinraza

Het echte verhaal achter de cijfers

Naar één cijfer in het kwartaalrapport van de Zwitserse farmareus Novartis keek de Rekenmeester reikhalzend uit: dat van de eerste verkoopresultaten op de cruciale Amerikaanse markt van ’s werelds duurste geneesmiddel.

Zolgensma, een levensreddende gentherapie van 1,9 miljoen euro voor baby’s met de zeldzame spierziekte spinale musculaire atrofie (SMA), die voorkomt bij 1 op de 10.000 pasgeborenen, kreeg eind mei groen licht van de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond.

In ons land is die eenmalige behandeling - via een spuitje - berucht door de sms-actie die de ouders van baby Pia op het getouw hebben gezet om de behandeling in de VS te kunnen aankopen. In Europa is ze nog niet goedgekeurd en dus ook niet terugbetaalbaar.

Op de Amerikaanse markt deed Zolgensma het de voorbije drie maanden beter dan verwacht, tonen de derdekwartaalcijfers van Novartis.

1,9 miljoen
miljoen
Een behandeling met Zolgensma kost 1,9 miljoen euro.

De Zwitserse farmareus boekte er een omzet van 160 miljoen dollar (143 miljoen euro) mee, een flink stuk boven de analistenverwachting van 88 miljoen euro.

‘Zolgensma kent een zeer sterk momentum bij zijn lancering’, zei CEO Vas Narasimhan. Al meer dan 100 kinderen werden ermee behandeld in de VS.

In Europa en Japan verlopen de zaken stroever. Novartis gaf aan dat de markttoelating in Europa, eerder voor eind dit jaar verwacht, vertraging oploopt door bijkomende vragen van de regulator over de Zolgensma-productie. Novartis verwacht pas in het eerste trimester van volgend jaar groen licht van de Europese toezichthouder, in Japan in de eerste helft van volgend jaar.

Bovendien bijt de grote rivaal, de Amerikaanse biotechpionier Biogen, van zich af met Spinraza, sinds 2016 het eerste goedgekeurde middel tegen SMA en de ‘oudgediende’ waarmee nieuwkomer Zolgensma de strijd wil aangaan. Spinraza wordt drie keer per jaar via het ruggenmerg ingespoten, kost 88.000 euro per prik in ons land en wordt volledig terugbetaald.

Spinraza genereerde in het derde kwartaal in de VS en in andere landen een omzet van 547 miljoen dollar (491 miljoen euro), 17 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Maar Novartis heeft nog andere ijzers in het vuur dan Zolgensma. Andere nieuwe producten stuwden eveneens het beter dan verwachte resultaat van de Baselse farmagroep. Piqray, een nieuw middel voor de behandeling van borstkanker, tekende met een verkoop van 43 miljoen dollar een beter dan verwachte start in de VS op. De verkoop van de divisie ‘innovatieve geneesmiddelen’ zat in het derde kwartaal met 13 procent in de lift.

De Zwitserse farmareus, die voor de derde keer dit jaar zijn winstverwachting verhoogde, klokte vorig kwartaal af op een groepsomzet van 10,8 miljard euro (+13%). De operationele winst (ebit) landde op 3,3 miljard euro (+15%).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie