De rekenmeester

'Zotte' prijzen bij Italiaanse telecomveiling

Het echte verhaal achter de cijfers

Redacteur Beleggen

Zeldzaam goed nieuws voor de Italiaanse schatkist: de lokale telecomspelers steken zich volgens analisten 'desastreus' diep in de schulden om peperdure 5G-licenties in de wacht te slepen.

Net geen 6 miljard euro. Dat is volgens het Italiaanse ministerie van Economische Zaken op dit ogenblik na 11 (!) biedrondes het resultaat van de veiling van licenties (spectrum) die telecomspelers nodig hebben om hun 5G-diensten met supersnel internet aan te bieden.

Meteen een zeldzame opsteker voor een Romeinse schatkist die tot afgrijzen van beleggers dankzij de dure kiesbeloftes van de regering diep in het rood zal duiken. Maar uiteraard moet iemand die dure veiling betalen. Die iemand zijn de aandeelhouders van de vier telecomspelers in Italië: Telecom Italia, Vodafone, Wind en Iliad. 

'De toezeggingen van de Italiaanse operatoren in de lopende veiling zijn desastreus', schrijft Stéphane Beyazian, telecomanalist bij het beurshuis Raymond James, onomwonden. 'De veiling zal de schulden - die nu al de hoogste van Europa zijn - met nog eens 15 procent doen oplopen, de bedrijfswinst met een tiende verlagen en de vrije kasstroom nog met een stuk meer.'

De analist omschrijft de veiling als 'crazy' en denkt dat de teller uiteindelijk op ruim 6,5 miljard zal eindigen: zo'n 2,3 miljard voor Telecom Italia, 1,9 miljard voor Vodafone, 1,6 miljard voor Wind en zo'n 700 miljoen voor Iliad.

Bradeerprijs

Alleen dat laatste lijkt bij de biedoorlog enige prijsdiscipline te hanteren. De Franse prijzenbreker focust dan ook op de prijsbewuste Italiaan. Met groot succes: Iliad verleidt met een stuntbod voor een de facto onbeperkt dataverbruik elke dag het equivalent van een provinciestad aan nieuwe klanten. 

Beyazian vreest dat vooral Telecom Italia na de veiling ofwel een kapitaalverhoging moet doorvoeren ofwel activa moet verkopen om de scheefgetrokken balans recht te trekken. Hij stipt aan dat het Nederlandse KPN  in 2012 na een eveneens dolgedraaide spectrumveiling - voor 4G - zijn dividend schrapte én een kapitaalronde tegen de bradeerprijs van 1 euro per aandeel moest doorvoeren. 

KPN betaalde toen 1,35 miljard euro aan de Nederlandse overheid voor het supersnel internet, terwijl analisten op een cijfer rond 500 miljoen hadden gemikt. 'Een vitale investering die vruchten zal afwerpen', verantwoordde de operator toen zijn uitgave.

Amerikaanse techreuzen

Maar die vruchten werden de voorbije jaren vooral geplukt door Amerikaanse techreuzen als Google, Facebook en Netflix, die profiteren van de comasurfende en -kijkende klanten. Ook nu vrezen analisten dat de telecomsector de zware investeringen niet zal terugverdienen.

'Europese telecommers betalen het meest op de planeet voor 5G', kopte het persbureau Bloomberg vorige week nog. 

6 miljard
Telekommer
Vier Italiaanse telecombedrijven zijn bereid Rome 6 miljard euro te betalen om 5G te mogen aanbieden.

Dat soort koppen straalt af op de branche. De DJ Stoxx Telecom-index is dit jaar met een verlies van 14 procent de op een - banken - na slechtst presterende sector op de Europese beurzen. In die sector scoren bovendien alle 'Italiaanse' spelers extra slecht: Telecom Italia en Vodafone zagen dit jaar al bijna een derde van hun beurswaarde in rook opgaan, Iliad zelfs meer dan 40 procent. 

Wie bij de 'zotte' prijzen ongetwijfeld de oren spitst, is Alexander De Croo. De Belgische minister van Telecom organiseert volgend jaar een spectrumveiling en hoopt een vierde speler op de Belgische markt uit te nodigen. Dat vooruitzicht weegt stevig op de beurskoers van de drie bestaande Belgische spelers, Proximus , Telenet  en Orange Belgium .  

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie