De rekenmeester

Zure melk

Het echte verhaal achter de cijfers

Redacteur Ondernemen

Een beursgenoteerd bedrijf brengt nooit met plezier een winstwaarschuwing. Twee waarschuwingen zijn voor beleggers vaak al te veel van het goede, maar de Duitse producent van melkrobotten GEA breekt alle records: sinds begin vorig jaar stuurde hij niet minder dan vijf winstwaarschuwingen uit.

U vraagt zich nu ongetwijfeld af wat GEA is. Het Duitse bedrijf is niet bekend bij het grote publiek, maar als u melk drinkt, is er één kans op vier dat het door een GEA-machine is gepasseerd. Bij oploskoffie is dat één kans op drie. Daarnaast is GEA een reus in brouwinstallaties en afvulsystemen voor frisdranken. Het maakt ook koelsystemen - net als het Belgische Hamon - en waterbehandelingssystemen.

De laatste winstwaarschuwing dateert van gisteren. De Duitse groep gaat uit van een lagere omzet voor dit jaar. En samen met de omzet zal ook de winst terugvallen. Voor 2019 wordt voor de brutobedrijfswinst (ebitda) een vork van 440 tot 480 miljoen euro naar voor geschoven en voor 2018 verwacht het bedrijf 515 tot 520 miljoen. Dat is al een heel stuk minder dan de 564 miljoen in 2017.

GEA wijt zijn sombere vooruitzichten aan de aanhoudende druk op de verkoopprijzen, hogere IT- en personeelskosten en een belangrijke eenmalige meevaller die wegvalt. Stefan Klebert, die deze maand de CEO-fakkel overneemt van Jürg Oleas, zal zijn mouwen mogen opstropen en onder meer de veel te logge holdingstructuur onder handen moeten nemen.

-18%
De koers van GEA kreeg een klap van 17,75 procent na een zoveelste winstwaarschuwing.

De maatregelen zullen met argusogen worden gevolgd aan de Marnixlaan in Brussel. Daar huist de holding GBL, die al sinds midden 2017 in GEA zit en 7,3 procent van de Duitse groep in handen heeft. GEA vertegenwoordigt 2,1 procent van GBL’s portefeuille.

De holding van de families Frère en Desmarais beleefde nog maar weinig plezier aan GEA. In de maanden voordat GBL’s investering bekendraakte via een transparantieverklaring schommelde de koers van GEA tussen 35 en 40 euro. Na de winstwaarschuwing van gisteren kreeg hij een klap van 17,75 procent. Het aandeel noteert nu nog maar tegen 19,83 euro. Het belang van GBL was eind september 404 miljoen euro waard. Donderdagavond was dat nog maar 261 miljoen, ruim een derde minder.

De andere ‘jongere’ investeringen van de holding - de zogenaamde kweekvijverinvesteringen - doen het niet veel beter. Zowel Ontex, waar GBL 19,98% van bezit, als de pretparkuitbater Parques Reunidos (21,2%) verloren veel van hun pluimen sinds GBL instapte. Ook de cementgroep LafargeHolcim (9,4%) doet het niet goed. Ian Galienne, sinds kort de enige patron bij GBL na het vertrek van Gérard Lamarche, kan zich troosten met een blik op de koers van het sportmerk Adidas. Die verdrievoudigde sinds de instap van GBL. Toch één Duitse investering met een goede timing.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie