Advertentie

Draghi onderneemt actie

©Bloomberg

ECB-voorzitter Mario Draghi stelde beleggers donderdag niet teleur: hij port banken aan met de stok van een strafrente en de wortel van langlopende kredieten tegen bodemtarieven om meer krediet te verschaffen. Op de Brusselse beurs knokten Lotus Bakeries en Kinepolis om de eerste plaats.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.43 uur: We ronden hier af, bedankt voor het lezen. Morgen geeft de Nationale Bank zijn vooruitzichten voor onze economie en in Duitsland krijgen we een update van de industriële productie.

Agenda

VRIJDAG 06 JUNI 2014

ECONOMIE/FINANCIEN
Belgie:
- Nationale Bank: vooruitzichten Belgische economie , 16 uur
Duitsland:
- Industriele productie april, 8 uur
- Handelsbalans april, 8 uur
- Loonkosten eerste kwartaal, 8 uur
Verenigde Staten:
- Werkgelegenheid en werkloosheid mei, 14.30 uur

BEDRIJVEN
Belgie:
- Montea: kapitaalverhoging met voorkeurrecht. 2 nieuwe aandelen per 7 bestaande, tegen 27 euro per stuk. Tot 17 juni.
Verenigde Staten:
- Apple: splitsing aandeel in zeven (nabeurs)


17.43 uur: We ronden af met een tweet over het nieuws van de dag: de ECB die in actie schiet tegen de te lage inflatie.

Last week #ECB warned for "dangers of quest for yield", now lowers rates, increasing the risks it warns for. #bubble http://t.co/kpslIOJPLL— Geert Noels (@GeertNoels) June 5, 2014


17.38 uur:
De Europese beurzen sloten Draghi Day af met gemiddeld 0,4 procent winst. Brussel ging 0,3 procent hoger. In het laatste halfuur wipte Kinepolis (+3,6%) over Lotus Bakeries (+3%).

17.35 uur: Het aandeel PCB was vandaag geschorst op de Brusselse fixingmarkt, in afwachting van een persbericht. Dat kwam er in de loop van de dag. Een groep van minderheidsaandeelhouders bijt in het zand. Het Brusselse Hof van Beroep geeft ze ongelijk in hun eis om de meerderheidsaandeelhouders Admenta France en Brugefi Invest aandelen te doen kopen tegen 9,92 euro per aandeel.

17.22 uur: Autodienstengroep D'Ieteren organiseert vandaag zijn algemene vergadering. Het bedrijf heeft daar uit de doeken gedaan hoe het de rendabiliteit van zijn concessiehouders wil verbeteren. Er wordt gedacht aan samenwerking tussen de verschillende dealers en besparingen op testwagens. D'Ieteren bekijkt ook of bepaalde taken niet kunnen overgenomen worden door de invoerders zelf.

17.00 uur: Door Action Man Mario en de formatie-opening in Wallonië en Brussel hebben we de start van Wall Street uit het oog verloren - schaam op ons. Na anderhalf uur wint de Dow Jones 0,2 procent.

De forse uithaal van ECB-voorzitter Mario Draghi zinderde ook even na in New York, maar Amerikaanse beleggers keken snel weer naar hun eigen navel na cijfers over de arbeidsmarkt. Ze lijken ook weinig heil te zien in een fusie tussen Sprint en T-Mobile, die allebei lager gaan. Het volledige verslag leest u hier.

16.51 uur: Bioscoopuitbater Kinepolis (+3,5%, 138,10 euro) is na Lotus Bakeries (+3,8%, 933,10 euro) de sterkste stijger. Met dank aan de Beurs bij de Lunch van KBC Bolero. Straks verschijnt een uitgebreid interview met KBC Securities-analist Guy Sips in Mr Market Magazine van Pierre Huylenbroeck en Bolero publiceerde nu al een ‘executive summary’ onder de hoofding ‘klaar voor een giant leap in het buitenland’.

 We citeren even:

 ‘Mijn koersdoel van 162 euro – of na de splitsing 32,4 euro – houdt rekening met de feilloze verdere uitvoering van alle efficiëntieverbeteringen. Maar de volgende giant leap zal via de expansie moeten komen … Noord-Frankrijk is een optie voor een verdere expansie. Nederland ook. De multiplexcultuur zit daar nog in de kinderschoenen …  Ik verwacht dat het voor binnenkort zal zijn, afhankelijk van de vaak aanslepende goedkeuringsprocedures.’

Financiering zal volgens Sips geen probleem zijn. Duquenne haalt een vrije kasstroom van 40 miljoen per jaar en kan vlotjes voor 50 à 150 miljoen obligaties uitgeven.

16.44 uur: Muziekstreaming is hotter dan hot. Vorige week nog telde Apple 3 miljard dollar neer voor Beats Electronics, dat naast hippe koptelefoons de streamingdienst Beats Music herbergt. En volgens de Financial Times heeft de populaire microblogsite Twitter overwogen om een muziekstreamingdienst over te nemen. Met SoundCloud waren er zelfs gesprekken.16.21 uur: De Franse telecommarkt blijft ondertussen bougeren. Volgens het persagentschap Reuters heeft marktleider Orange (12,29 euro, +2,9%) de zakenbanken Lazard en Crédit Suisse een mandaat gegeven om de overname van Bouygues Telecom, het nummer drie van de markt, te onderzoeken. Het bedrijf is 6 miljard euro waard. 

Vorige maand waren al soortgelijke geluiden te horen in Les Echos. We schreven toen dat de twee vroeg of laat in mekaars armen belanden. Bouygues Telecom lijdt zwaar onder de agressieve prijzen van lagekostenoperator Free en Orange kan wat extra schaalgrootte gebruiken om zijn kosten te drukken. Analisten schatten dat Orange per jaar 1 miljard euro aan synergieën kan puren uit een fusie met Bouygues Telecom. De bundeling van krachten kan het einde betekenen van de prijzenoorlog, luidt het, en Orange zou zijn prijzen én marges zelfs kunnen verhogen.

Het aandeel van Orange krijgt vandaag ook steun van het beurshuis van Crédit Suisse. De analisten trokken hun koersdoel op van 8,50 tot 11 euro. Maar hun advies blijft wel 'verkopen'.

In het VK herbekijkt Orange de plannen voor mobiele operator EE, de dochter die het deelt met Deutsche Telekom. Een beursgang blijft het voorkeursscenario maar andere opties worden bekeken, verklaarde Gervais Pellissier, financieel directeur van Orange die vanaf 1 september hoofd wordt van Orange Europa, inclusief de Britse markt. 'Als andere operatoren internet, tv en spraakdiensten in bundels gaan verkopen, moet EE mogelijk hetzelfde doen. Dat kan een invloed hebben op de plannen voor een beursgang.'

          

16.18 uur: Waarom doet de Europese Centrale Bank niet als de Bank of England, zult u zich na de vorige post (16u08) terecht afvragen. Welnu: dan zou ze bij gebrek aan een Europese markt voor herverpakte bedrijfskredieten rechtstreeks moeilijk te waarderen kredieten van de balans van Europese banken moeten plukken. Uitgerekend diezelfde banken die de ECB geacht wordt eind dit jaar streng door te lichten met de gevreesde ‘asset quality review’. Een knoert van een belangenconflict, met andere woorden.

Of dat belangenconflict nu opgelost is door banken tot het einder der tijden gratis geld ter beschikking te stellen in de hoop dat ze zo vriendelijk zijn de cash in de reële economie aan het werk te zetten, is natuurlijk een ander paar mouwen …

16.12 uur: Vooraf werd gespeculeerd over de kleur van Draghi's cravate. Het werd een blauw = 'goesting' om in te grijpen. Het equivalent van de witte rook van het Vaticaan.

The #Vatican has white smoke, the #ECB has the blue tie :-) @econhedge Blue #Draghitie policy activism updated pic.twitter.com/cntYwzXQJc— Sony Kapoor (@SonyKapoor) June 5, 2014


16.08 uur:
Een interessante tweet van ING-econoom Carsten Brzeski. Wat Mario Draghi probeert te doen is eigenlijk het omgekeerde van de Bank of England met haar ‘Funding-for-Lending’ schema. De Britse centraal bankiers laten banken eerst kredieten aan KMO’s verschaffen en verschaffen vervolgens liquiditeit door die bestaande kredieten in bulk op te kopen.

De Europese centraal bankiers doen het omgekeerde. Zij verschaffen eerst liquiditeit aan de banken en hopen vervolgens dat die banken zo goed zijn die goedkope cash in KMO-kredieten te recycleren. Fingers crossed.

Still chewing on it but is the ECB's TLTRO not a reversed fuding-for-lending scheme? Increase your lenidng and you will get more funding.— Carsten Brzeski (@carstenbrzeski) June 5, 2014


15.27 uur
: De 'TLTRO' belooft een stevig wapen te worden. En een nieuwe aanwinst voor het ECB lettersoeplexicon - klik hier voor een overzicht.

TLTRO of up to EUR475bn initially? That's 7% of loans to EA non-fin private sector excl loans to hh for house purchase as of Apr14.— Frederik Ducrozet (@fwred) 5 juni 2014

 

15.22 uur: Een Franse journalist van BFM vraagt wat Draghi over Frankrijk denkt. De Italiaan ontwijkt de vraag, maar leest impliciet wél Parijs de les:

De overheden van landen die achterophinken weten beter dan wie ook hoe belangrijk hervormingen zijn

15.20 uur: De 'wij zijn niet de bad guys' quote van Draghi blijft reacties uitlokken:

We want the banks to do it for us RT @ecb: Mario Draghi: It's completely wrong to say we want to expropriate savers— Paweł Morski (@Pawelmorski) 5 juni 2014

 

15.18 uur: Een vraag of de Duitse bankenvereniging geen punt heeft als ze zegt dat de Europese Centrale Bank met haar overvloedige actie de indruk wekt dat Europese politici achterover kunnen leunen en vooral géén structurele hervormingen meer moeten doorvoeren.

We hebben een mandaat, prijsstabiliteit. Zijn we comfortabel met de mate van structurele hervormingen? NEEN. Vooruitgang op dat vlak is ongelijk en verre van compleet. Dat wil dus zeker niet zeggen dat we op dat vlak tevreden zijn. 

15.11 uur: Een Duitse journalist durft het aan te vragen wat zijn boodschap is aan de 'lijdende Duitse spaarder'. Laat ons vriendelijk zijn en het antwoord van Mario Draghi niet gehéél eerlijk te noemen:

Wij bepalen de rente voor de banken, niet voor de spaarder... We verlagen nu de rente om in de toekomst hogere rentes toe te laten.

15.10 uur: We waren in het indrukwekkende boodschappenlijstje nog één vinkje vergeten ...

@tijd @KurtVansteeland ... aankoop ABS wordt toch ook vermeld? Nog een vinkje erbij...— Peter De Keyzer (@DeKeyzerP_nl) 5 juni 2014

 

15.07 uur: 'We zien geen deflatierisico', benadrukt Draghi nog eens. Maar dus wel een erg lange periode van chronisch lage inflatie en dito groei die het erg moeilijk maakt de schuldenberg reëel af te toppen. 

15.05 uur: 'We hebben een diepe, lange discussie gevoerd. Maar er was een een grote consensus.' Met andere woorden: de Bundesbank was tegen ...

15.02 uur: Collega Wouter Vervenne keek gisteren in de hersenpan van Mario Draghi. En we moeten zeggen: Mario Draghi heeft een groot deel van het boodschappenlijstje van onze eminente collega aangevinkt. En zelfs de 'éénsterretjesmaatregelen' worden 'voorbereid'. ...

Best straf. Mario Draghi heeft het boodschappenlijstje van collega @woutervervenne @tijd grotendeels aangevinkt ... pic.twitter.com/SjCIosu4bV— Kurt Vansteeland (@KurtVansteeland) 5 juni 2014

 

14.54 uur: 'Praktisch gezien hebben we nu de bodem van de rente bereikt', zegt Draghi. 'Technische aanpassingen even daar gelaten'.

Mario Draghi: For all practical purposes, we have reached the lower bound but small technical adjustments not excluded— ECB (@ecb) 5 juni 2014

 

14.53 uur: De Bloomberg-journalist trapt het vragenuurtje af met een grapje: 'ik heb ongeveer 27 vragen ...'. Bij Mario kan er een monkellachje af. 

14.50 uur: 'Banken maken best ten volle gebruik van deze maatregelen en zowel hun eigen balanspositie als de kredietverlening aan de economie verbeteren', stelt Draghi.

14.49 uur: De beurzen bouwen een feestje. Bel20 plus 0,7 procent, AEX plus 1,2 procent. 

14.47 uur: Mario Draghi erkent dat de Europese Centrale Bank volgens haar eigen prognoses de inflatiedoelstelling ('minder dan, maar dicht bij' 2 procent) drie jaar lang naar beneden rateren:

  • 0,7 procent in 2014 (was 1% in maart)
  • 1,2 procent in 2015 (was 1,3%)
  • 1,4 procent in 2016 (was 1,5%)

 

*ECB CUTS ALL INFLATION FORECASTS THROUGH TO END OF 2016— Margin Call (@Margin_C) 5 juni 2014

14.46 uur: Super Mario in actie en dat stuwt de Duitse DAX-index voor het eerst boven 10.000 punten. 

14.40 uur: Opmerkelijk: de Europese Centrale Bank bereidt de inkoop van herverpakte bedrijfskredieten voor. De facto stoft Draghi zo opnieuw een bazooka af. Bovendien verlengt Frankfurt de onbeperkte kredietverlening aan banken. Die loopt nu al zeker tot 'eind 2016', tegenover midden 2015 nu.

14.38 uur: Mario Draghi kondigt dus de facto 400 miljard euro steun aan voor de kredietverlening aan de KMO's, via de TLTRO. We zullen dus ons ECB-lexicon moeten verruimen ...

Targeted LTRO: 4 years. Banks can borrow up to 7% of non--govt non-financial loans excl home-purchase mortgages. Up to 400 bb euro— David Wessel (@davidmwessel) 5 juni 2014

 

14.35 uur: TLTRO, de jongste aanwinst in de ECB-lettersoep. 'Doelgerichte kredietverlening' met andere woorden. Banken kunnen langetermijnkredieten krijgen, behalve voor woonkredieten en voor overheidskredieten. Met andere woorden: banken krijgen extra onbeperkte kredieten, als ze die kredieten naar KMO's doorschuiven.

14.33 uur: Mario Draghi laat verstaan dat het hem menens is met de lage inflatie te bestrijden. Er komen nieuwe langetermijnkredieten voor de banken (LTRO's) én potentieel kan ook de bazooka van onder het stof:

Draghi Unveils Package Of Targeted Ltros, Work To Prepare QE— Steve Collins (@TradeDesk_Steve) 5 juni 2014

 

14.28 uur: Mario Draghi is in the building:

14.22 uur: Vergeet deflatie. Denk aan onze schulden. De échte reden waarom de ECB nog eens in de rente knipt, leest u hier op Bear & Bull. 

14.16 uur: We geven u met dank aan JPMorgan een spiekbriefje mee. Met de vorige prognoses van de ECB (maart) en de verwachting voor de nieuwe. Hou vooral de inflatieprognoses in de gaten. Waarschijnlijk zakt de prognose voor 2014 en 2015 fors, tot respectievelijk 1,3 en 1,1 procent. En dat zou betekenen dat Frankfurt geruime tijd spectaculair haar enige doelstelling (een inflatie van 'minder dan, maar dicht bij' 2 procent) zou rateren. 

14.05 uur: Up & down. Veel beweging voor de euro rond de mededeling van de ECB, maar per saldo een kleine daling naar ongeveer 1,3560 dollar.

14.02 uur: Hoe zit het met de markten, een kwartier na datum? De meeste Europese beurzen boeken een beetje winst, na een begrijperlijkwijs afwachten start. De Bel20 ruilt een vlakke evolutie voor 0,2 procent winst. 

14.00 uur: De persconferentie van Mario Draghi kunt u straks via deze link volgen. Of uiteraard via deze liveblog, waar we 'ball by ball commentary' zullen geven.

13.59 uur: De soundtrack voor vandaag:

 

13.55 uur: Goed voorstel: waarom niet strafrente in plaats van negatieve rente?

 

13.48 uur: Het is dus zo ver. Banken moeten voor het eerst geld betalen om hun overtollige cash bij de Europese Centrale Bank te 'mogen' parkeren. Wat het potentieel effect op uw spaargeld is, leest u hier.

Dit is het historische én traditiegetrouw gortdroge persbericht van de ECB. Merk op dat de ECB zelf doelt op 'verdere actie' tijdens de persconferentie. 

13.45 uur: De ECB verlaagt de rente met 10 basispunten tot 0,15 procent. De depositorente gaat van nul naar minus 0,1 procent en is zo voor het eerst negatief.

13.43 uur: Nog twee minuten en het is ECB-time. 

13.27 uur: Nog meer bankennieuws. De Spaanse bankgigant Santander verkoopt de Edificio España - één van de meest iconische gebouwen van Madrid - aan de Chinese vastgoedmiljardair Wang Jianlin. De vastgoedpoot van Santander verwierf het gebouw uit 1953 in 2007 van vastgoedontwikkelaar Metrovacesa. 

#ÚltimaHora | Santander vende el Edificio España a Wang Jian Lin por 265 millones http://t.co/Zz6AJayXfr | pic.twitter.com/RgWEh3eGvz— elEconomista.es (@elEconomistaes) 5 juni 2014

13.08 uur: De Britse bank TSB - onderdeel van Lloyds Banking Group - 'beperkt' in de aanloop naar privatisering de verloning van de CEO. Tot 'maar' 65 keer dat van de gemiddelde werknemer ...

TSB resets CEO's pay - at 65x average worker http://t.co/gvLZpmihpP via @fastFT— Megan Murphy (@meganmurp) 5 juni 2014

 

13.01 uur: De Bank of England opteert voor het status quo. Echt verrassend is dit niet. De basisrente van de op één (de Zweedse Riksbank) na oudste centrale bank ter wereld zit al vijf jaar en één maand op 0,5 procent gebetonneerd. Best wel sympathiek van gouverneur Mark Carney, dat hij Mario Draghi op diens grote dag niet voor de voeten loopt. 

@BankofEngland maintains #BankRate at 0.5% and the size of the Asset Purchase Programme at £375 billion— Bank of England (@bankofengland) 5 juni 2014

 

12.35 uur: Niet dat de koers van moederconcern Volkswagen (-0,3%) veel doet, maar luxewagenconstructeur Audi heeft weer een fijne maand mei achter de rug. Wereldwijd vonden 152.000 auto's van het merk met de vier ringen een koper, 10,8 procent meer dan een jaar eerder. Vooral de A3, Q3 en A6 lagen goed in de markt. Na vijf maanden heeft Audi nu al 713.900 wagens aan de man gebracht. De toename met 11,5 procent tegenover de overeenstemmende periode van 2013 is vooral te danken aan China (+18,6%) en de VS (+11,4%), terwijl Europa (+7%) het wat rustiger aan doet. De sterkste procentuele groei is voor Brazilië (+160,3%). Met een chique Duitse wagen naar een WK-match rijden, dat staat!

12.16 uur: Het Duitse huishoudmiddelenconcern Henkel (+1,1%) doet een overname in Frankrijk in de wasmiddelensector. Voor Spotless Group legt Henkel 940 miljoen euro in contanten op tafel. Verkoper is investeringsgroep BC Partners. Met merken als Grey, Dylon  en Eau Ecarlate zou Spotless onmiddellijk bijdragen tot de winst. Volgens topman Kasper Rorsted heeft Henkel nog meer overnameplannen.

 

11.53 uur: Even de stand van de Europese beurzen weergeven. Met het rentebesluit van de ECB voor de deur (om 13.45 uur) zit er begrijpelijkerwijs maar weinig leven in. De Euro Stoxx 50 noteert 0,1 procent hoger, de Stoxx Europe 600 stijgt 0,04 procent. De Bel20 zakt 0,04 procent, maar uitschieters in de index zijn er niet. Lotus Bakeries is nog steeds de beste klimmer op de brede markt (+2,9% tot 925 euro).

11.12 uur: De notering van PCB is opgeschort op vraag van het bedrijf zelf, in afwachting van een persbericht. De farmadistributeur is grotendeels in handen van de Amerikaanse groep McKesson, die in januari de Duitse farmagroothandel Celesio overnam. PCB liet eind mei weten dat het eerste kwartaal minder goed was, met minder omzet en minder winst. Als oorzaken werd verwezen naar de brand die in november 2013 het centraal depot in de as legde en naar de scherpe concurrentie.

10.25 uur: Het aandeel Lotus Bakeries zet zijn opmars verder. Het wint vandaag nog eens 4,5 procent tot 939 euro. Het bedrijf is nu al 754 miljoen euro waard. Eerder deze week kreeg het bedrijf heel wat aandacht in de Britse pers. De Lotus-speculoospasta is er namelijk enorm aan populariteit aan het winnen en het breekt binnen bij de grote retailers. 'Lotus verovert VK met cocaïne in een pot', titelde De Tijd daarover.

10.20 uur: Wil je alles weten over de ECB-vergadering en -persconferentie deze namiddag, lees dan zeker deze omvangrijke vooruitblik van collega Wouter Vervenne!

10.16 uur: Asos, de onlinekleidingretailer krijgt op de AIM-beurs (Alternative Investments Market) een uppercut van 40 procent na een enorme winstwaarschuwing. 

10.07 uur: Het beurshuis RBC Capital trekt het advies voor Nyrstar op tot 'Sector Perform'. Het koersdoel bedraagt 3 euro. We proberen het rapport op de kop te tikken.

9.38 euro: De eeuwige vraag onder retailanalisten. Delhaize of Ahold? Pascale Weber van KBC Securities kiest momenteel resoluut voor Delhaize. 

Delhaize (Accumulate, 60 euro koersdoel)

We prefer Delhaize at this stage because of the solid sales momentum at Food Lion, Delhaize’s largest banner. We anticipate positive news flow about Food Lion’s new strategy, the appointment of a new CEO for Delhaize America and further measures to improve efficiency across the group. Delhaize’s operations in Greece and Romania continue to perform well and there is significant scope for efficiency improvements in Serbia. Note that similar to Albert Heijn, Delhaize’s market share is under pressure in its home country.

Ahold (Hold, 14 euro koersdoel)

We stick to our HOLD rating despite the attractive valuation because we do not expect any positive share price triggers in the short term. The accelerated roll out of the program to improve customer proposition in the US is expected to weigh on margins in 2Q14, while in the Netherlands Albert Heijn continues to struggle with its price perception and smaller basket size.

Delhaize (Accumulate, 60 euro koersdoel)

We prefer Delhaize at this stage because of the solid sales momentum at Food Lion, Delhaize’s largest banner. We anticipate positive news flow about Food Lion’s new strategy, the appointment of a new CEO for Delhaize America and further measures to improve efficiency across the group. Delhaize’s operations in Greece and Romania continue to perform well and there is significant scope for efficiency improvements in Serbia. Note that similar to Albert Heijn, Delhaize’s market share is under pressure in its home country.

Ahold (Hold, 14 euro koersdoel)

We stick to our HOLD rating despite the attractive valuation because we do not expect any positive share price triggers in the short term. The accelerated roll out of the program to improve customer proposition in the US is expected to weigh on margins in 2Q14, while in the Netherlands Albert Heijn continues to struggle with its price perception and smaller basket size.

9.30 uur: Befimmo (-1% tot 55 euro) is de grootste daler in de Bel20.  'Share rally hits the ceiling', titelt KBC Securities een rapportje over de vastgoedbevak. Het beurshuis verlaagt het advies van Accumulate naar Hold. Koersdoel blijft 56 euro. 

KBCS-analist Koen Overlaet-Michiels merkt een verbetering op de Brusselse kantorenmarkt, de kernmarkt van Befimmo dat ongeveer 70 procent van zijn vastgoed verhuurt aan publieke instellingen. 'We gaan ervan uit dat de negatieve herwaarderingen van de portefeuille dit jaar achter de rug zullen zijn. We sluiten bovendien niet uit dat Befimmo werk maakt van de expansie van de portefeuille. Het bedrijf blijft volgens ons de beste manier om te beleggen in het marktsegment maar door de recente aandelenrally is het opwaarts potentieel beperkt.'

9.26 uur: Sign ‘o’ the times: Amazon drijft via Twitter de spanning op rond de lancering van zijn jongste wapen in de strijd met Google & Apple. Een smartphone? Een opzetkastje? Muziekstreaming? 3D-scherm ? Zeg wat je wil van Silicon Valley, maar ze slagen er als geen andere in wat mystiek rond zichzelf te creëren: in Amazons Lab126 in Appletown Cupertino staan producten in ontwikkeling blijkbaar te boek als Projecten A, B, C en D.

 

Join Amazon's founder Jeff Bezos for our launch event. Request an invite http://t.co/jp1NWs7NQS #AmazonEvent pic.twitter.com/vk0UgDPNsY— Amazon (@amazon) June 4, 2014

 

9.15 uur: Johnson Matthey, concurrent van Umicore in de markt voor autokatalysatoren, zakt op de Londense beurs bijna 2 procent. Het bedrijf zag de nettowinst in het voorbije boekjaar stijgen tot 340 miljoen Britse pond, maar voor dit jaar (2014/2015) verwacht het management slechts een winst 'broadly in line' met die van vorig boekjaar. Niet meteen een outlook waar beleggers hadden op gerekend.

De negatieve factoren die het management naar voor schuift, hebben vermoedelijk geen enkel effect op Umicore. Johnson Matthey verwijst naar het 'ongunstige evoluties van valuta ten opzichte van het pond' en 'het aflopen van een leveringscontract met Anglo Platinum'.

8.55 uur: Opnieuw zorgen voor aandeelhouders van het Nederlandse SBM Offshore. De Nederlandse krant FD heeft een rapport van CFRA in handen gekregen waarin SBM Offshore op de lijst staat van 'biggest concerns'. CFRA is een Amerikaans onderzoeksbureau dat de wereld afspeurt naar boekhoudtrucs die bedrijven gebruiken om hun resultaten mooier voor te stellen dan ze zijn. De bevindingen van CFRA worden vaak gebruikt door hedge funds. 

Het bureau maakt zich onder andere zorgen over de steeds lossere betalingsvoorwaarden die het bedrijf oplegt bij het winnen van nieuwe klanten. Ook heeft CFRA kritiek dat de post 'tegoeden' bij SBM Offshore stijgt, terwijl het bedrijf minder geld apart lijkt te leggen voor wanbetalingen. Lees meer in het FD. 

08.45 uur: Goed nieuws over de Duitse economie, dé motor van de eurozone. De fabrieksbestellingen zijn in Duitsland in mei met 3,1 procent gestegen (tegenover maart). Vorige maand kende het cijfer nog een terugval van 2,8 procent, de grootste dip in ruim een jaar tijd. Maar die dip bleek dus heel tijdelijk. Bij BNP Paribas reageert men als volgt:

Today’s surprise therefore helps to erase some of the concerns that the soft industry data in March could have announced a slowing in the underlying momentum.

Factory orders take around 3 months to fully feed through to industrial production, but a partial transmission is likely to show in tomorrow’s industrial production data for April already.

The breakdown shows a strong and welcome rebound in factory orders from within the eurozone. They grew 9.9% m/m in April, following the equally pronounced 9.9% m/m contraction the month before. Orders for consumer goods and for capital goods had explained the March contraction. That both of them rebounded strongly in April, the consumer goods orders component in particular is welcome news, as it ties in with our assumption that eurozone domestic demand is recovering across a large number of member states.08.36 uur: Eindelijk is het zover. ING trapt de beursgang van zijn verzekeringsdochter Nationale Nederlanden af. 'Deze aankondiging is het sluitstuk van 5 jaar herstructureren', meldt de CEO in een persbericht. Daarmee komt meteen ook een einde aan het eerste én laatste grote huwelijk tussen verzekeraars en bankiers.

ING trapt beursgang Nationale Nederlanden af http://t.co/p8xF4UzaaH— De Tijd (@tijd) June 5, 2014

 

 

08.28 uur: Het Duitse Henkel (Pritt, Pattex, Persil, Bref, Schwarzkopf, Fa) neemt het Franse Spotless over voor 940 miljoen euro. Spotless (wasproducten zoals Blanc Intense, insecticiden genre Vapona, ...). Spotless haalde vorig jaar 280 miljoen euro omzet, in vergelijking met de  16,4 miljard euro van Henkel. 

08.19 uur: De speculatie over Mario Draghi gaat crescendo. Zelfs over het kleur van zijn das op de persconferentie. 

I reckon blue today. Light blue. RT econhedge: Draghi Tie update #draghitie pic.twitter.com/ewz39OtgfW— Katie MartinVerified account (@katie_martin_FX) 5 Dec 2013

 

08.17 uur: 'Investeren in voetbal, is investeren in happiness', vindt Jack Ma, dé man achter Alibaba. Voor een streepje geluk betaalt hij omgerekend 192 miljoen euro voor een belang van 50 procent in Guangzhou Evergrande (de winnaar van de Aziatische Champions League vorig jaar), dus zeg maar het 'Aziatische Bayern München'.

Alibaba koopt het 'Aziatische Bayern München' bit.ly/1niuLvq...— De Tijd (@tijd) 4 Jun 2014

 

08.15 uur: De nummers 3 en 4 in de Amerikaanse telecomsector, Sprint en T-Mobile, bekijken een fusie. De deal zou een waarde hebben van 32 miljard dollar. 

Miljardenfusie op til in Amerikaanse telecom bit.ly/1kA4Wqs...— De Tijd (@tijd) 4 Jun 2014

 

08.14 uur: De Aziatische beurzen sloten zonder noemenswaardige verschillen. 

08.12 uur: Vandaag wordt een historische dag voor de Europese Centrale Bank (ECB). Voorzitter Mario Draghi zal naar alle waarschijnlijkheid aankondigen dat de ECB voor het eerst de depositorente onder nul laat zakken.

De negatieve depositorente en een pakket andere maatregelen moeten de te lage inflatie in de eurozone opkrikken. De inflatie zakte in mei naar amper 0,5 procent. Ze is veel lager dan de doelstelling van 'minder dan maar dicht bij 2 procent'. De erg lage inflatie bemoeilijkt de schuldafbouw in zwakke eurolanden als Italië en Spanje.

Frankfurt wil ook de kredietverlening aan kleine en middelgrote ondernemingen aanzwengelen. Vooral Zuid-Europese kmo's hebben moeite om voldoende en goedkope financiering te vinden.

De verwachte versoepeling van het monetair beleid is slecht nieuws voor de spaarder. Er is veel kans dat de Belgische banken de rente op spaarboekjes verder zullen verlagen. De spaarrente zal echter niet zakken tot nul. 

08.04 uur: Vandaag staat alles in het teken van de grote Draghi-show!

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud