Friture René, Anderlecht

Friture René

Friture René is geen frituur. En er is ook geen René. Of toch niet meer. René begon in 1932 met een frituur, maar verkocht de zaak in de jaren zestig aan de ouders van Dorinne. Zij runt vandaag samen met haar man Dirk het restaurant dat nog steeds de sfeer ademt van wat Jacques Brel bezong als ‘C’était au temps où Bruxelles bruxellait’.

Rood-wit geblokte toile cirée op de tafels, crèmekleurige tegels aan de muur, houten banken en lambriseringen onder de spiegels. Verwacht bij René geen ingewikkelde culinaire hoogstandjes. Hier krijgt u de klassiekers van de Belgische brasseriekeuken op uw bord: garnaalkroketten of filet americain. Of de specialiteit van het huis: mosselen in alle mogelijke bereidingen - probeer zeker die met pastis. Wat u ook kiest, het is allemaal van onberispelijke kwaliteit.

Daarnaast er is dat tikkeltje meer. René serveert niet alleen uitstekende oesters, maar ook moules parquées als voorgerecht. Die Brusselse specialiteit - rauwe mosselen geserveerd met een mosterdvinaigrette - wordt ook wel de oester van de werkmens genoemd.

Op de uitgebreide wijnkaart staan vooral Franse namen. Al kan het ook iets avontuurlijker. Zoon Nicolas, die al meer dan een decennium meedraait in de familiezaak, geeft niet alleen wijn- maar ook thee-advies. Waarom geen entrecote met gerookte thee?

Friture René

Lievelingsgerecht: Moules parquées, rauwe mosselen die zoals oesters worden opgediend.

Budget: Reken op 30 euro voor een portie mosselen of steak-friet met een pint.

Contact: Verzetsplein 14, 1070 Anderlecht - 02/523.28.76. Maandag en dinsdag gesloten

Sinds het pleintje voor de deur werd heraangelegd en autovrij is gemaakt, is het een stuk aangenamer zitten op het met plantenbakken omzoomde terras. En als het net iets te fris is buiten, kan je naast de oude, grote houten ramen zitten die omhoog schuiven.

Ondernemers en foodies die het sterrengeweld beu zijn, zakken al jaren af naar deze plek in Anderlecht. In 2013 kreeg het restaurant van Gault & Milau de prijs van Brussels etablissement met de beste prijs-plezierverhouding. Met dat plezier zit het wel goed, maar de tijd dat je hier voor geen geld kon eten, is voorbij.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud