Izumi, Antwerpen

©rv

Japanse restaurants kunnen iets strengs hebben, met hun sobere inrichting gecombineerd met een drang naar perfectie. Izumi, aan het trendy Antwerpse Zuid op een steenworp van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, is anders. De gestrengheid heeft er plaatsgemaakt voor passie.

Izumi is de creatie van de Amsterdammer Ed Balke. Sinds de jaren zestig is hij in de ban van de Japanse cultuur. Hij bekwaamde zich in de Japanse keuken, eerst in de Verenigde Staten en vervolgens in Japan. Izumi is een begrip in Antwerpen. Het restaurant bestaat sinds 1978 - sinds halverwege de jaren negentig laat Balke zich bijstaan door sushichef Takeaki Kato uit Hiroshima. Het personeel dat u aan tafel bedient, is prima in staat om beginners in de Japanse keuken op weg te helpen.

Izumi, Antwerpen

Lievelingsgerecht: Tempura

Budget: Vanaf 20 euro.

Contact Beeldhouwersstraat 44, 2000 Antwerpen

03/216.13.79

Het streven bleef al die jaren hetzelfde, en wordt op de menukaart uitgelegd als ‘de Japanse keuken zo volmaakt mogelijk brengen, in haar originele vorm’. Het restaurant ademt die passie en het enthousiasme van Balke. Met een beetje geluk zit de Amsterdammer wel aan een belendend tafeltje en hoort u hem enthousiast praten over de delicate smaak van rauwe vis en het respect voor de smaak van de ingrediënten, of over Japanse brandewijn en met welke gerechten die best wordt gecombineerd.

Die drang naar perfectie heeft een prijs, al valt die best mee. Het lunchmenu is aantrekkelijk geprijsd, rekening houdend met de versheid en de verfijning van de gerechten. U kunt ook kiezen voor een duurder degustatiemenu dat een heel gevarieerd overzicht biedt.

Hoe verrukkelijk assortimenten rauwe vis ook kunnen zijn, Izumi heeft ook rundvlees gebakken met groenten in speciale saus in de aanbieding en gemarineerde en gefrituurde stukjes kip, of wat dacht u van slaatjes van zeewier met komkommer en vers gestoomde krab?

Wanneer u kiest voor een tafeltje helemaal achterin hebt u zicht op een klein maar bijzonder fraai Japans tuintje. Vooraan in het restaurant kunt u de culinaire kunsten van de Japanse chef of van Ed Balke bewonderen, zittend aan een toogje, eventueel samen met Japanse klanten. Waar u ook zit, geniet van deze eigenzinnige combinatie van Amsterdam, Antwerpen en Japan.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud