Advertentie

Royal North Sea Yacht Club, Oostende

©RV

Hoewel ik al ruim tien jaar in Gent woon, ligt mijn hart nog altijd een beetje in Oostende, waar ik geboren en getogen ben. Collega’s weten me dan ook te vinden als ze een weekendje naar de koningin der badsteden trekken. ‘Waar moet ik zijn om goeie vis te eten?’, is een veelgehoorde vraag. Er is uiteraard de Visserskaai, met haar tientallen visrestaurants. Daar vindt de doorsnee toerist zeker zijn gading. En voor wie het bij een snelle hap wil houden, zijn er de bekende viskraampjes aan de overkant van de straat.

Maar verscholen aan het begin van de pier in Oostende ligt een goedbewaard geheim: de Royal North Sea Yacht Club, een zeilclub in Oostende waar je voortreffelijk kunt eten. De zeilclub bestaat al sinds 1946, maar pas de jongste vijftien jaar is er ook fors geïnvesteerd in het restaurant. Chef-kok Stephen Foubert staat intussen zeven jaar achter het fornuis.

Royal North Sea Yacht Club (Oostende)

Lievelingsgerecht: Aardappel in de pel met handgepelde grijze garnalen, blanke boter en bieslook.

Budget: 20 euro voor een voorgerecht, 32 euro voor de zeetong.

Contact: Royal North Sea Yacht Club, Montgomerykaai 1, 8400 Oostende, 059/70.27.54

Wie lid is van eender welke zeilclub in de wereld kan er gaan eten. Maar er zijn ook Oostendenaars zonder zeilboot die lid zijn, puur om culinaire redenen…

Vanaf het terras waan je je midden op zee. Rechts zie je de zeilboten aanmeren en links de vissersbootjes vertrekken richting Noordzee. Een daarvan is de O.62 - alle vissersboten hebben een nummer. En de O.62 vangt elke dag de garnalen voor de Royal North Sea Yacht Club. Ze worden er met de hand gepeld en onbewerkt geserveerd in verschillende gerechten. Mijn favoriete voorgerecht is ‘aardappel in de pel met handgepelde grijze garnalen, blanke boter en bieslook’.

Het is de gewoonte dat iemand die een plaatsje reserveert in de Yacht club meteen ook zijn portie garnalen reserveert. Vaart de 0.62 die dag niet uit wegens slecht weer, dan zijn er geen garnalen te verkrijgen in de Yacht Club. Maar dat aanvaarden de klanten zonder morren. Het principe van ‘zo vers mogelijk’ geldt ook voor de zeetong die er wordt geserveerd . Indien nodig komt de leverancier van de tongen tot vier keer per dag langs. Het resultaat? Je bent altijd zeker van verse vis op je bord. De gebakken zeetong met verse frieten en mayonaise is een klassieker, maar blijft een absolute aanrader.

Wie toch nog plaats heeft voor een nagerecht moet zeker van ‘de Vlaamse klakker met vanille-ijs’ proeven. Klakker is Oostends voor ‘verloren brood’. En het beste digestief? Da’s geen cognac, maar je laten uitwaaien op de nabijgelegen pier.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud