Aandelen worden aantrekkelijker

De wereldwijde beurzen gingen ook in november door op hun elan van de maand voordien. De Euro Stoxx 50-index trok ongeveer 5 procent hoger. De Amerikaanse technobeurs Nasdaq schreef er zelfs opnieuw meer dan 10 procent bij. Het herwonnen optimisme steekt schril af tegen de onheilstijdingen tijdens de veertiendaagse na de terreuraanslagen van 11 september.

Enkele veronderstellingen van toen werden immers geen realiteit. In de eerste plaats leidde de oorlog tegen het terrorisme en het Taliban-regime in Afghanistan niet tot een wereldwijde escalatie. Het Taliban-regime werd zelfs met meer gemak dan ooit gedacht van de kaart geveegd. Ten tweede blijven de gevolgen van de biologische terreur met antraxsporen in de VS beperkt. Maar bovenal geloven de beleggers dat de economische fundamenten volgend jaar zullen herstellen.

Daar moet in de eerste plaats de lage rentestand voor zorgen. Federal Reserve-voorzitter Alan Greenspan verlaagde afgelopen maand opnieuw het Amerikaanse rentepeil met 50 basispunten tot amper 2 procent, het laagste niveau sinds 1961. De Amerikaanse opperbankier werd op de voet gevolgd door zijn discipelen in het Verenigd Koninkrijk en de eurozone. De lage rente moet de bedrijven ertoe aanzetten meer te investeren en hun probleemschulden te herschikken, en moet de uitgaven van de consumenten opnieuw aanzwengelen. Er doken enkele macro-economische lichtpuntjes op: deze week bleek onder meer dat de bestellingen van duurzame goederen in de VS in oktober met 12,8 procent waren gestegen.

We mogen ook niet vergeten dat een beursherstel op zich al een economische heropleving ondersteunt. Wanneer de koersen stijgen, wordt het voor bedrijven makkelijker nieuw kapitaal op te halen, gaan de winsten van de financiële instellingen weer naar boven, en herstelt het vertrouwen van de beleggersmassa. Vooral dit laatste is in de VS een belangrijke factor, aangezien miljoenen mensen hun geld er op de beurs beleggen.

Toch zien de ondervraagde economen meer heil in de Europese dan in de Amerikaanse beurzen. Terwijl ze voor de Euro Stoxx 50-index binnen 12 maanden een 16 procent hoger peil voorspellen dan vandaag, zien ze de Dow Jones in dezelfde tijd slechts met 8 procent aandikken. Bovendien moet de euro weer dicht de pariteit met de dollar gaan opzoeken. De Europese eenheidsmunt bengelt vandaag nog meer dan een tiende onder het Amerikaanse biljet. De vrees voor een sterk verzwakkende dollar uit zich ook in de voorkeur voor Europese boven Amerikaanse obligaties.

Door de verbeterde vooruitzichten mag de hoeveelheid cash in de ideale beleggingsportefeuille volgens het analistenheir bijna worden gehalveerd tot 8,6 procent. Toch blijft voorzichtigheid geboden. Het geld zou vooral naar obligaties moeten vloeien, waarvan het percentage mag worden opgetrokken van 37,4 naar 42,2 procent. Het mandje aandelen mag stijgen van 46,9 tot 48,4 procent. De meest defensieve sectoren genieten de voorkeur.

Het volledige artikel verscheen in de Financieel-Economische Tijd van 1 december

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud