Alle NAVO-lidstaten nemen deel aan Irak-missie

(tijd/belga) - Alle 26 lidstaten dragen bij tot de missie van de NAVO voor de opleiding van de Iraakse veiligheidstroepen. Dat staat in de gemeenschappelijke verklaring die is verspreid na de Brusselse top van de staats- en regeringsleiders van het bondgenootschap en de Amerikaanse president George W. Bush. België stuurt tien militairen naar de Verenigde Arabische Emiraten om er samen met de Duitsers Iraakse veiligheidstroepen op te leiden.

foto belga: Bush poseert met NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer na hun gezamenlijke persconferentie.

De tweede dag van zijn verblijf op Belgische bodem stond voor de Amerikaanse president George W. Bush in het teken van contacten met zijn collega's van de NAVO en de Europese Unie. Irak was het belangrijkste gespreksonderwerp tijdens de NAVO-top.

NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer had dinsdag als deadline gesteld om alle lidstaten van het bondgenootschap op een of andere manier te doen bijdragen tot de Irak-missie van de alliantie. De princiepsbeslissing om het land te helpen bij de opleiding van zijn veiligheidstroepen dateert al van eind juni 2004. De Hoop Scheffer is in zijn opzet geslaagd, al blijft de bijdrage van verscheidene lidstaten veeleer symbolisch en bescheiden.

België, dat samen met onder meer Duitsland en Frankrijk weigert om militairen naar Irak zelf te sturen, zal tien militairen naar de Verenigde Arabische Emiraten sturen om er samen met de Duitsers Iraakse veiligheidstroepen op te leiden. Dat werd vorige week beslist op het kernkabinet. Ons land stort daarnaast 300.000 euro in een speciaal fonds dat de NAVO heeft opgezet voor de financiering van haar opleidingsmissie voor de Iraakse veiligheidstroepen.

De Amerikaanse president George W. Bush dankte de NAVO-lidstaten uitdrukkelijk voor hun bijdrage aan de opleidingsmissie. Hij deed dat op een gezamenlijke persconferentie met De Hoop Scheffer na afloop van de NAVO-top. 'De opleidingsmissie van de NAVO is een belangrijke missie', aldus Bush.

De Franse president Jacques Chirac pleitte in Brussel voor meer overleg tussen Europa en de Verenigde Staten om op die manier beter rekening te kunnen houden met de evoluties op het Europese continent. Chirac zei dat tijdens een korte toespraak bij de opening van de NAVO-top.

'Europa en de Verenigde Staten zijn echte partners. We moeten dus meer overleggen en naar elkaar luisteren', aldus Chirac, wiens toespraak door het Elysée werd vrijgegeven.

Chirac onderstreepte eveneens de Europese ambities op het gebied van defensie, ambities die door de VS met argusogen gevolgd worden. 'Een sterker en meer verenigd Europa komt de alliantie enkel ten goede', zei de Franse president, die daarmee aangaf de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder te steunen. Schröder had eerder deze maand gezegd dat de NAVO rekening moet houden met de veranderende situatie in Europa.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud