Amerikanen trekken massaal naar de stembus - update

(tijd) - De opkomst voor de Amerikaanse presidents- en parlementsverkiezingen ligt hoog, vooral in de strijdstaten, waar de uitslag van de stembusgang nog niet vastligt. De strijd tussen de twee belangrijkste presidentskandidaten, de Republikein George W. Bush en de Democraat John Kerry, belooft ongemeen spannend te worden.

Vele mensen gingen extra vroeg stemmen om daarna naar hun werk te kunnen vertrekken. In Miami, Florida, zorgde dat alvast voor lange wachtrijen. (foto: afp)

Voorlopig verloopt de stembusgang zonder grote problemen. Maar aan sommige stembureaus staan wachtrijen van wel honderden meters lang. Analisten voorspellen de hoogste verkiezingsopkomst in veertig jaar tijd.

Zowel Bush als Kerry voerden dinsdag nog gespannen actie. Vooral in de zogenaamde 'swing states' of strijdstaten Ohio en Florida is de spanning te snijden. Advocaten van de twee belangrijkste politieke partijen hebben er zich bij de internationale politieke waarnemers gevoegd om te observeren of de verkiezingen volgens het boekje verlopen.

Enkele uren voor de officiƫle opening van de stembureaus besliste een Amerikaanse rechtbank in extremis nog dat politieke Republikeinse waarnemers moesten worden toegelaten. Eerder had een andere rechtbank die politieke aanwezigheid verboden omdat de vrees bestond dat de Republikeinse partij de waarnemers zou gebruiken om de kiezers te intimideren.

In theorie heeft het electoraat de keuze uit drie kandidaten: de aftredende Republikeinse president George W. Bush, de Democraat John F. Kerry en de onafhankelijke kandidaat Ralph Nader. Maar in de praktijk zal de stembusgang uitdraaien op een duel tussen Bush en Kerry. Volgens de peilingen wordt die strijd ongemeen spannend.

In zo'n 40 van de 50 Amerikaanse staten lijkt al lange tijd vast te staan of ze vandaag Republikeins rood of Democratisch blauw kleuren. De strijd wordt dus beslecht in de overige staten. Omdat elke stem in die zogenaamde 'swing states' kan beslissen over winst of verlies, pendelden Bush en Kerry de voorbije drie dagen tussen die staten.

Behalve een nieuwe president kiezen de Amerikanen vandaag ook de 435 leden van het Huis van Afgevaardigden, 34 senatoren, elf gouverneurs en verschillende lokale afgevaardigden, rechters en procureurs. Er vinden ook 150 lokale referenda plaats.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud