Analisten voorzichtig optimistisch over Europese aandelenmarkten

Zowel de Europese als de Amerikaanse beurzen gingen de voorbije maand sterk vooruit. Ondanks de oorlog in Afghanistan en de antraxterreur in de VS, bleven beleggers toch geloven dat de economie volgend jaar herstelt. Volgens de Belgische analisten die werden geraadpleegd door de Financieel-Economische Tijd, zal vooral het huidige lage rentepeil in de VS hiervoor zorgen. Toch zien ze momenteel meer heil in de Europese dan in de Amerikaanse beurzen. De Belgische analisten, voorspellen dat de DJ Eurostoxx50-index binnen de 12 maanden met 16 procent zal stijgen. De Dow Jones zou in dezelfde periode met de helft klimmen. Maar ondanks die mooie vooruitzichten doen beleggers er toch goed aan voorzichtig te blijven. Beleggen in defensieve sectoren geniet de voorkeur, menen de Belgische analisten. (Aandelen worden aantrekkelijker)

Ook het Amerikaanse beurshuis Morgan Stanley gelooft dat de beursindices nog een tijd zullen stijgen. De huidige aantrekkelijke waardering van aandelen, de lage intrestvoeten en de drastische hervormingen die veel bedrijven doorvoerden kunnen een verdere groei stimuleren, zegt de zakenbank.

Amerikaanse beleggers kregen eind november teleurstellend macro-economisch nieuws te verwerken. Allereerst bleek het Amerikaanse bruto binnenlandse product (BBP) in het derde kwartaal van dit jaar met 1,1% gedaald te zijn tot het laagste peil sinds 1991. Bovendien zakte de Chicago Purchasing Managers-index in november nog tot 41,1%. Een cijfer onder de 50 wijst erop dat de meerderheid van de Amerikaanse ondernemers een verdere verslechtering van de economie zien.

Heel wat Amerikaanse beursexperten blijken nochtans voorzichtig optilmistisch in hun vooruitzichten voor de Amerikaanse economie. Wall Street-goeroes als Ed Hyman van ISI Group of Edward Yardeni van Deutsche Bank, die zich vroeger vrij pessimistisch toonden in hun analyses, beginnen steeds meer te geloven in een snel herstel van de Amerikaanse economie. Maar voor de aandelenmarkten zijn hun vooruitzichten minder rooskleurig. Een eventueel economisch herstel is volgens Yardeni immers al verrekend in de huidige aandelenkoersen. Bovendien waarschuwen de analisten beleggers voor een te grote teleurstelling als een economisch reveil langer op zich zou laten wachten. ( Wall Street-goeroes voorzichtig optimistisch over Amerikaanse economie)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud