Antwerpen: De strijd om het stadhuis en de districten

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen zal de meeste aandacht gaan naar de score van het Vlaams Belang. De partij van Filip Dewinter is al twee legislaturen de grootste in de gemeenteraad en zou volgens prognoses nog groeien, maar niet genoeg om het bestuur van de stad over te nemen.

(belga) Burgemeester Patrick Janssens (sp.a) is de gedoodverfde favoriet om zichzelf op te volgen. De huidige coalitie van sp.a, VLD, CD&V en Groen! kan nu rekenen op 33 van de 55 zetels in de gemeenteraad. Dat het vaak niet gemakkelijk is om met zoveel partijen te besturen, werd de afgelopen jaren meermaals pijnlijk duidelijk.

Zowel VLD, CD&V als N-VA lieten al weten liever na de verkiezingen zonder Groen! te zullen besturen.

Zes jaar geleden haalde het toenmalige Vlaams Blok 33 procent van de stemmen in Antwerpen, waarmee de partij met 20 zetels op 55 op één na alle oppositiebanken vulde. Het Vlaams Belang trekt nu naar de verkiezingen in kartel met VLOTT van gewezen VLD'er Hugo Coveliers. Samen rekenen ze op minstens 35 procent van de stemmen.

Een volstrekte meerderheid in de gemeenteraad zit er voor Vlaams Belang wellicht niet in. In een aantal districten lijkt dat wel mogelijk: peilingen geven het Vlaams Belang 40 procent of meer in Merksem, Hoboken en Deurne. In dat laatste district kon het Vlaams Belang de voorbije zes jaar met de hulp van enkele onafhankelijken geregeld voor een feitelijke meerderheid zorgen.

Bij de meerderheidspartijen rekent de sp.a, dat een kartel vormt met Spirit, op winst. Huidig burgemeester Patrick Janssens, die het voorlopig goed doet in de populariteitspolls, mikt op vijf uitvoerdende mandaten, één meer dan nu.

De VLD boekte zes jaar geleden nog een vooruitgang, maar doen het nu in de peilingen minder goed. De liberalen gaan in kartel met Vivant en met schepen Ludo Van Campenhout als lijsttrekker naar de verkiezingen. Havenschepen Leo Delwaide, zes jaar geleden nog uitdager van de socialiste Leona Detiège, duwt de lijst.

CD&V vormt samen een kartel met N-VA, nu nog in de oppositie. Cultuurschepen Philip Heylen staat bovenaan op de lijst, waar ook nationaal N-VA-voorzitter Bart De Wever op staat. Marc Van Peel is lijstduwer. De christendemocraten kenden zes jaar geleden een electoraal dieptepunt in de Scheldestad, maar zouden nu, volgens peilingen, de derde plaats van de VLD kunnen bedreigen.

Groen! trekt naar de kiezer met het jonge gemeenteraadlid Freya Piryns (29) als lijsttrekker, nadat Mieke Vogels wegens gezondheidsredenen moest afhaken. Vogels duwt wel nog de lijst. In de districten Deurne, Merksem en Borgerhout vormt Groen! een kartel met sp.a-spirit.

Verder komt ook de lijst NEE op, die de kiezer de kans wil geven een proteststem uit te brengen. Als de lijst een zetel haalt, zal die leeg blijven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud