Arafat begraven in Ramallah - update

(tijd) - De Palestijnse president Yasser Arafat, is vrijdagnamiddag begraven in de Mouqataa, zijn hoofdkwartier in de stad Ramallah. De begrafenisplechtigheid is bijzonder chaotisch verlopen, omdat duizenden Palestijnen een laatste groet wilden brengen aan Arafat. De Palestijnse veiligheidsdiensten konden de massa nauwelijks op een afstand houden.

Na de rouwplechtigheid die eerder op de dag plaatsvond in de Egyptische hoofdstad Caïro werd Arafats lichaam per helikopter overgebracht naar de Palestijnse stad Ramallah. Onmiddellijk na de landing van de helikopter in Ramallah ontond er chaos omdat duizenden Palestijnen een laatste groet wilden brengen aan de overleden Palestijnse president. In die chaos raakten zeker drie mensen gewond, meldt het Franse persagentschap AFP.

Arafat wordt begraven in zijn voormalige hoofdkwartier in Ramallah, de Mouqataa. De Palestijnse president zal worden begraven in grond die werd overgebracht uit de Al-Aqsa-moskee in Jeruzalem.

De rouwplechtigheid voor Arafat vond eerder op de dag plaats in de Egyptische hoofdstad Caïro. Op een militair domein namen talrijke hoogwaardigheidsbekleders afscheid van de Palestijnse president. Ook zijn vrouw en dochter waren aanwezig, wat uitzonderlijk is voor een islamitische begrafenis.

Onder de aanwezige hoogwaardigheidsbekleders bevonden zich de staatshoofden van de Arabische wereld en de ministers van buitenlandse zaken van de meeste Europese landen. Voor België was er de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht en minister van Ontwikkelingssamenwerking De Decker. Van de Verenigde Staten was enkel een ambtenaar van het ministerie van buitenlandse zaken aanwezig. Israël stuurde geen vertegenwoordiger.

De Palestijnse president overleed donderdagochtend om 3.30 uur in het militair ziekenhuis Percy in Clamart, even buiten Parijs. Hij was daar op 29 oktober opgenomen en lag de jongste dagen op de afdeling intensieve zorg. De 75-jarige Arafat overleed aan een hartaanval, maakte zijn entourage bekend.

Na de bekendmaking van Arafats dood kwamen in de Palestijnse gebieden duizenden mensen op straat. Ook in de vluchtelingenkampen in Jordanië en Libanon werd Arafat massaal herdacht. De Palestijnse autoriteiten kondigden een rouwperiode van 40 dagen af.

In Ramallah verdeelden de Palestijnse leiders de bevoegdheden van Arafat. De oud-premier Mahmud Abbas komt aan het hoofd van de Palestijnse bevrijdingsorganisatie (PLO). Parlementsvoorzitter Rawhi Fattuh legde de eed af als interim-president van de Palestijnse Autoriteit. Hij krijgt als belangrijkste taak de voorbereiding van verkiezingen. Die moeten binnen 60 dagen plaatsvinden.

De radicale Al Aqsa-brigades riepen hun leden op Israël 'overal te treffen'. Volgens de groepering is Israël verantwoordelijk voor de dood van Arafat. De leider van Hamas, Khaled Mashaal, beschuldigde de Israëli's ervan 'het bloed van Arafat' te hebben vergiftigd. Israël sloot de Palestijnse gebieden hermetisch af, uit vrees voor aanslagen.

De Israëlische premier, Ariel Sharon, noemde de dood van Arafat een 'historisch keerpunt'. 'We hopen dat de nieuwe Palestijnse leiding beseft dat de verbetering van de relaties met Israël afhangt van de strijd tegen het terrorisme', zei hij. De Amerikaanse president, George Bush, sprak van een 'beslissend moment in de Palestijnse geschiedenis'.

Foto: EPA

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud