Advertentie

Arafat stierf aan hartaanval

(belga) - De Palestijnse leider Yasser Arafat stierf een natuurlijke dood en overleed aan een hartaanval, zo liet de entourage van de echtgenote van Yasser Arafat, Suha Arafat, donderdag aan het Russische agentschap Itar-Tass weten.

Suha Arafat stond samen met de Franse dokters aan Arafats ziekenbed toen omstreeks 03.10 uur plaatselijke tijd de bloeddruk van de Palestijnse leider 'erg snel' begon te dalen en hij een hartstilstand kreeg.

De al-Aqsa Martelarenbrigade, de gewapende groepering die banden heeft met de Fatah-beweging van Yasser Arafat, noemde eerder donderdag nog de Israëlische regering verantwoordelijk voor de dood van Arafat. De politieke leider van de radicale Palestijnse organisatie Hamas, Chaled Mechaal, beschuldigde Israël er donderdag van de Palestijnse leider te hebben 'vergiftigd'.

Mechaal deed zijn uitspraak op de Arabische nieuwszender al-Jazeera. "Ik beschuldig Israël ervan het bloed van Abu Ammar te hebben vergiftigd", aldus Mechaal. Hij benadrukte dat de dokters in het Parijse ziekenhuis waar Arafat werd verzorgd, het gif niet konden opsporen en hij herinnerde ook aan de poging tot vergiftiging waarvan hijzelf het slachtoffer was geworden. "Zeven jaar geleden werd ik het slachtoffer van eenzelfde vergiftigingsoperatie en de dokters konden geen bewijzen opsporen in mijn bloed. Israël zag zichzelf toen verplicht het tegengif te leveren, omdat wij twee Mossad-agenten in handen hadden", zo klonk het nog.

Toch werden de berichten over een vergiftiging eerder al officieel weerlegd door de Franse dokters en de Palestijnse leiders. De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Nabil Shaath, bevestigde dinsdag al dat Arafat niet was vergiftigd.

De dokters van het Franse militaire ziekenhuis Percy lieten bloedstalen van Arafat onderzoeken in het grootste forensisch laboratorium van Frankrijk. De specialisten vonden geen sporen die mogelijk op vergiftiging duiden, zo lieten officiële Palestijnse bronnen donderdag weten. De Palestijnse vice-minister van Buitenlandse Zaken, Ilan Halevi, verklaarde aan de Franse privé-zender Europe 1 dat hij meent dat Yasser Arafat donderdagmorgen een natuurlijke dood stierf. Op de vraag of de medische apparatuur die de Palestijnse leider in leven hield, werd stilgelegd, antwoordde hij: 'Neen, ik geloof niet dat de apparatuur werd stilgelegd'.

22310456

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud