Begrafenis wordt voorbereid in Ramallah

(tijd) - In Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever, worden voorbereidingen getroffen voor een eventuele begrafenis van de Palestijnse president, Yasser Arafat. Bij een overlijden wordt de leider begraven in zijn hoofdkwartier, waar hij de laatste drie jaar opgesloten zat. De discussie over de begraafplaats van Arafat is daarmee afgelopen.

'Als het ergste mocht gebeuren, dan zal alles plaatshebben in Mouqataa (het hoofdkwartier van Arafat in Ramallah). De Mouqataa is een symbool want Arafat heeft er geleefd', stelde de secretaris van de president, Tayeb Abdelrahim, dinsdagavond op een persconferentie.

Het was een publiek geheim dat Arafat in Jeruzalem begraven wilde worden. Daar staat de Haram al-Sharif, beter bekend onder de joodse benaming Tempelberg. Op dat plateau staat de Al Aqsamoskee, de op twee na heiligste plaats in de islam. Maar de Israëlische premier, Ariel Sharon, wilde Arafats wens niet inwilligen. 'Zolang ik aan de macht ben, wordt Arafat niet begraven in Jeruzalem', zei Sharon afgelopen week.

Een begrafenis in Oost-Jeruzalem ligt erg gevoelig voor de Israëli's. Israël veroverde dat deel van de stad tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967. Daarna annexeerde het het Palestijnse deel van Jeruzalem, iets wat internationaal nooit is erkend. Maar voor Israël is Jeruzalem de 'ondeelbare en eeuwige' hoofdstad, zoals premier Sharon herhaaldelijk heeft benadrukt. De internationale gemeenschap beschouwt Tel Aviv als de Israëlische hoofdstad.

Sharon vreest dat een begrafenis van Arafat op de Haram al-Sharif de Palestijnse eis voor de teruggave van Oost-Jeruzalem kracht zal bijzetten. In juni 2001 woonden duizenden Palestijnen de begrafenis bij van Faisal al-Husseini, een van de Palestijnse kopstukken. Toen veroordeelden de extremistische Israëli's al de 'aanslag' op de soevereiniteit van de 'Heilige Stad'. Daarom wil Sharon verhinderen dat het graf van Arafat uitgroeit tot een nationaal symbool of bedewaartsoord voor de Palestijnen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud