Advertentie

Belgische politici nemen afscheid van 'historisch leider'

(belga) - Met de Palestijnse president Yasser Arafat is een historische figuur heengegaan. Daarover waren alle Belgische aanwezigen op de uitvaartplechtigheid van Arafat in de Egyptische hoofdstad Caïro het eens. De Belgische eurocommissaris Louis Michel, die jarenlang een goede relatie met Arafat genoot, sprak over het overlijden van een 'warm, subtiel en vriendelijk man'.

'President Arafat wist steeds wat te doen om iemand op zijn gemak te stellen. Hij was warm, subtiel en vriendelijk', herinnerde Michel zich. Hij had naar eigen zeggen een 'eerlijke en directe relatie' met de Palestijnse leider. Volgens zijn opvolger op het ministerie van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht, was Arafat een 'historisch leider, die veertig jaar lang de Palestijnse strijd voor een eigen staat belichaamde'.

Zowel Michel als De Gucht antwoordde voorzichtig op de vraag of de Palestijnse leider een obstakel voor vrede in het Midden-Oosten is geweest. 'Hij was geen obstakel bij de Oslo-vredesakkoorden in 1993. De geschiedenis zal moeten uitwijzen of Arafat vijf jaar later in Camp David wel een obstakel was,' verklaarde De Gucht.

'Ik heb hem nooit als een obstakel beschouwd', stelde Michel. 'In de politiek is de perceptie soms echter belangrijker dan de realiteit en als Arafat inderdaad als een obstakel werd gezien, kan het zijn dat we in de toekomst een nieuw momentum in het vredesproces zullen zien'.

Zowel de Belgische buitenlandminister als zijn voorganger hoopt dat het vredesproces in het Midden-Oosten nieuwe impulsen zal krijgen. De Gucht benadrukte het belang van een duidelijk Palestijns leiderschap, dat zo snel mogelijk via verkiezingen vorm moet krijgen. Michel vindt dat de Verenigde Staten en Europa politieke wilskracht aan de dag moeten leggen. 'Het eindakkoord van dit conflict is bekend: twee staten die vreedzaam en in veiligheid naast elkaar leven. Het hangt alleen af van de politieke wil en de omstandigheden', besloot de eurocommissaris.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Armand De Decker ziet alvast perspectieven. 'Zelfs in deze speciale omstandigheden vonden er reeds discussies plaats tussen regeringsleiders en ministers van Buitenlandse Zaken over de toekomst van de regio'.

22310456

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud