Betere economische data geven beleggers hoop voor 2002

Komt er in 2002 eindelijk beterschap voor beleggers? Beter macro-economisch nieuws uit de eurozone en berichten over een herstellende verwerkende industrie en het toegenomen consumentenvertrouwen in de VS geven de markten alvast wat meer vertrouwen. Maar over het mogelijke tijdstip en de grootte van een economisch herstel in 2002 blijft er blij waarnemers nog veel onduidelijkheid.

Ook al blijken de nieuwste macro-econmische gegevens mee te vallen, Fortis-hoofdstrateeg Marc van den Eede gelooft dat de stroom tegenvallend bedrijfsnieuws ook in het nieuwe jaar zal aanhouden. Een nieuwe beurscorrectie is volgens hem nog altijd mogelijk, al zal voor de Bel20 de schade beperkt blijven. Die index bestaat immers voor 80% uit defensieve waarden, en is nog altijd sterk ondergewaardeerd. Een stijging van de Bel20 met 12% in 2002 moet mogelijk zijn, denkt van den Eede. (Fortis verwacht nieuwe correctie op beurzen)

Nu veel beleggers de economie in 2002 opnieuw zien herstellen, kopen ze vaak die aandelen waarvan ze denken dat die het eerst zien profiteren vna een economische heropleving. Vooral de aandelen uit de chip- en de telecomsector varen hier wel bij. De berichten over een stijgende omzet in de halfgeleidersector en de prijsstijgingen die een aantal chipfabrikanten doorvoeren, lijken investeerders hierin gelijk te geven.Toch moet je als belegger nog altijd voorzichtig blijven, meent Yvon Baldewijns van het Instituut voor Beleggingsstrategie. De aandelenmarkten zullen de komende maanden nog altijd erg volatiel blijven, al zullen ze het dieptepunt van 21 september niet meer bereiken. Aandelen mogen wel een groter gewicht krijgen in de beleggingsportefeuilles, maar je moet wel voor bedrijven kiezen met een gezonde financiële structuur en een gezonde cashpositie. (Eerste kwartaal 2002: pas op de plaats)

Artesia Bank blijft somber in haar vooruitzichten voor 2002. De bank voorspelt dat de Amerikaanse economie zwak zal blijven tot het einde van 2002. Artesia vreest immers dat er volgend jaar meer zal gespaard worden in de Amerikaanse privé-sector, waardoor de bestedingen slechts traag zullen toenemen. Daardoor kan het heilzame effect van de huidige lage rente en de belastingverlaging voor de Amerikaanse economie tegenvallen. Ook de Belgische economie zal niet gespaard blijven van deze aanslepende malaise. Door een kleiner aantal investeringen en de dalende consumptie zal het Belgische bruto binnenlands product in 2002 met maar 1% groeien, meent Artesia. (Artesia Bank somber voor 2002)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud