Brugpensioen op 60 jaar wordt algemene regel

(tijd) - Werknemers mogen op termijn pas vanaf 60 jaar met brugpensioen vertrekken. Er komen wel uitzonderingen voor mensen met een lange carrière of een zwaar beroep. Voor hen blijft brugpensioen vanaf 58 jaar mogelijk. De regering houdt vast aan dat principe in de onderhandelingen over het loopbaaneinde. 'We wijken daar niet vanaf, ondanks fel vakbondsprotest', luidt het.

De federale regering en de sociale partners zitten zaterdag tot de finish samen om een vergelijk te vinden over het loopbaaneinde en de sociale zekerheid. Vooral over het loopbaaneinde lopen de meningen van de vakbonden en de regering uiteen. Toch zijn er volgens ACV-voorzitter Luc Cortebeeck voldoende openingen gemaakt. Hij verkondigde woensdag dat brugpensioen op 58 jaar mogelijk blijft.

Navraag in regeringskringen leert dat het om een voluntaristische lezing van de feiten gaat. 'Alles draait om wat de algemene regel wordt en wat de uitzondering', heet het. Vandaag mogen werknemers in normale omstandigheden met brugpensioen vanaf 58 jaar na een loopbaan van 25 jaar. Er zijn uitzonderingen mogelijk voor zware beroepen.

'De nieuwe algemene regel wordt dat brugpensioen slechts toegelaten zal zijn vanaf 60 jaar', klinkt het in regeringskringen. Er zullen evenwel uitzonderingen mogelijk zijn vanaf 58 jaar; voor werknemers met een zwaar beroep, voor lopende overeenkomsten en voor werknemers met een loopbaan van 40 jaar.

Over de timing van de maatregelen bleef de regering gisteren vaag. Eerder zei Freya Van den Bossche, de federale minister van Werk (sp.a), dat de brugpensioenleeftijd wordt opgetrokken tot 59 jaar in 2010 en tot 60 jaar in 2012.

23956897

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud