Brussel: faciliteitengemeenten

In de zes faciliteitengemeenten rond Brussel (Drogenbos, Kraainem, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode, Wemmel, Wezembeek-Oppem) zal op 8 oktober opnieuw veel aandacht gaan naar de krachtverhoudingen tussen de Franstaligen en Vlamingen.

(belga) Opvallend is dat de Nederlandstalige eenheidslijsten in sommige faciliteitengemeenten ook openstaan voor gematigde Franstaligen en EU-burgers. In tegenstelling tot de andere gemeenten worden de schepenen in de taalfaciliteitengemeenten rechtstreeks verkozen.

In Drogenbos presenteert de huidige tweetalige Lijst van de Burgemeester zich als "Drogenbos Plus" aan de kiezer. Lijsttrekker is Alexis Calmeyn en lijstduwer de uittredende burgemeester Myriam Claessens. Alexis Calmeyn is de zoon van Jean Calmeyn, die eind 2004 overleed nadat hij meer dan 40 jaar burgemeester was geweest van Drogenbos. De Lijst van de Burgemeester heeft in Drogenbos een meerderheid van 13 zetels op 15.

In Kraainem wordt het een strijd tussen het Franstalige Union-kartel met huidig burgemeester Arnold d'Oreye de Lantremange en de eenheidslijst Open. Die verzamelt de Nederlandstalige partijen, maar biedt ook plaats aan gematigde Franstaligen en EU-burgers. Op de Union-lijst staan leden van cdH, FDF, MR-LB en onafhankelijken.

Terwijl de Vlamingen bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2000 in Wezembeek-Oppem nog verdeeld waren over drie lijsten is er voor 8 oktober een eenheidslijst gevormd die ook plaats biedt aan gematigde anderstaligen en EU-burgers. Deze krijgt dezelfde naam als de lijst Open van buurgemeente Kraainem. De lijst zal getrokken worden door Jan Walraet (CD&V). Door op te komen met een eenheidslijst hopen de Vlamingen een rechtstreeks verkozen schepen in de wacht te slepen.

Wezembeek-Oppem wordt momenteel bestuurd door de UF-fractie (Union des Francophones) van Francois van Hoobrouck die nu in de gemeenteraad 16 verkozenen heeft op 23 zetels.

In Linkebeek wordt het een verkiezing zonder Christian Van Eyken. Van Eyken was dertien jaar burgemeester van Linkebeek, maar verhuisde enkele maanden geleden naar Tervuren (waar hij de Union-lijst zal trekken) en werd opgevolgd door Marc De Neef (LB). In 2000 haalde de Franstalige Lijst van de Burgemeester (LB) 12 van de 15 zetels. Op 8 oktober gaan de Franstaligen met twee lijsten naar de kiezer. De Vlamingen in Linkebeek trekken wel met één lijst naar de kiezer (LK2000).

In Sint-Genesius-Rode vormen de Franstalige en Nederlandstalige partijen elke een kartel. Burgemeester Myriam Delacroix-Rolin (cdH) trekt de kartellijst IC-GB (Intérets Communaux - Gemeentebelangen), Anne Sobrie de eenheidslijst Samen. IC-GB heeft een ruime meerderheid met 16 van de 25 zetels. Naast de Franstalige en Nederlandstalige lijsten, komt er ook een meertalige formatie onder de naam Rode en Rhode op. Die lijst wil inhoudelijk losstaan van de taalperikelen.

In Wemmel bundelen de Franstalige partijen (cdH, PS, FDF en Ecolo) voor het eerst hun krachten onder een Union-kartel. Enkel de Franstalige liberalen blijven samenwerken met de Lijst van de Burgemeester (LB). Die lijst, die ook gesteund wordt door de Vlaamse liberalen van de VLD, sleepte in 2000 17 van de 23 zetels in de wacht. Burgemeester Marcel Van Langenhoven trekt opnieuw de Lijst van de Burgemeester (LB). De Vlaamse partijen gaan CD&V/N-VA, sp.a, Groen! en onafhankelijken vormen opnieuw de lijst WEMMEL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud