Bush is herverkozen

(tijd) - De Republikein George W. Bush is voor vier jaar herverkozen als president van de Verenigde Staten. Zijn Democratische tegenstander John Kerry feliciteerde Bush woensdagmiddag met diens overwinning. Kerry gaf woensdagavond officieel zijn nederlaag toe. "Het was een lange en geweldige nacht, waarin we een historische overwinning hebben behaald", sprak Bush.

"De Amerikanen hebben gesproken. Zij vragen me om dit land te leiden en ik zal mijn best doen om aan die plicht te voldoen", aldus Bush, die sprak in het Reagan Center in Washington DC. In een toespraak, die live op CNN te zien was, riep Bush de Amerikaanse bevolking op tot eenheid.

Over de toestand in Irak bleef Bush bij zijn gekende betoog. "We zullen de strijd tegen het terrorisme blijven voeren zodat onze kinderen in vrede kunnen leven. Onze militairen hebben de vijand gerechtigheid gebracht en zij zullen op gepaste wijze verwelkomd worden als ze terug in het land zijn", zei Bush. "Eens de missie in Irak voltooid is, worden ze naar huis gehaald".

Eerder op de dag eisten de Republikeinen bij monde van de stafchef van het Witte Huis, Andrew Card, de overwinning al op. Kerry's raadgevers adviseerden hem te wachten op de cruciale uitslag van de staat Ohio, maar woensdagavond trad Kerry naar buiten om zijn nederlaag te erkennen.

De traditie wil dat de verliezer van de presidentsverkiezingen eerst zijn nederlaag toegeeft. Daarna treedt de overwinnaar naar buiten. Bush geeft woensdagavond laat zijn overwinningsspeech.

Aanvankelijk weigerde het kamp van Kerry diens nederlaag in de sleutelstaat Ohio toe te geven. Hij stelde zijn hoop op de zogenaamde 'provisional ballots' en de 'absentee ballots'. Die eerste stemmen - van mensen die eraan twijfelen of ze wel zijn geregistreerd- moeten nog worden gecheckt op hun rechtsgeldigheid, de tweede categorie - stemmen per post - moet nog worden geteld.

Bush heeft officieel gewonnen in 28 Amerikaanse staten, Kerry in 20. Wat het aantal stemmen in het hele land betreft, heeft Bush een duidelijke overwinning behaald van 51 procent tegen 48 voor Kerry. De onafhankelijke kandidaat Ralph Nader haalt 1 procent. Dat betekent dat Bush ongeveer 3,5 miljoen stemmen meer heeft gehaald dan Kerry, een veel grotere overwinning dan analisten hadden gedacht op basis van de opiniepeilingen en exit polls.

Officieel heeft Bush nog niet de meerderheid van de kiesmannen achter zich gekregen. Bush heeft 254 kiesmannen van de benodigde 270 binnengehaald. John Kerry heeft 252 kiesmannen achter zich. Alles zou dus afhangen van de uitslag in Ohio, want daar zijn nog 20 kiesmannen te verdienen. Bush heeft er een voorsprong van zowat 140.000 stemmen, met 99 procent van de stemmen geteld. Er moeten echter nog ongeveer een kwart miljoen 'absentee ballots' en 'provisional ballots' worden geteld. Of dat nog gaat gebeuren is onduidelijk.

Ook in New Mexico en Iowa is het tellen van de stemmen nog bezig. Maar de uitslagen in deze staten zijn van geen tel, want ze brengen respectievelijk 'slechts' vijf en zeven kiesmannen op.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud