Advertentie

Duisenberg verwacht economisch herstel in 2002

De economische "fundamentals" van het eurogebied zijn volgens de ECB echter stevig en een langdurige aanpassing van het beleid is volgens de bank niet vereist. "Er zijn geen grote onevenwichtigheden in de eurozone. De financiële condities in de eurozone zijn bijzonder gunstig. De daling van de olieprijs en de verwachte daling van de inflatie leiden tot een groter besteedbaar inkomen", zo stelde Duisenberg. "Alle voorspellingen duiden dan ook op een economisch herstel in loop van 2002." Duisenberg verwacht dat de gemiddelde economische groei in de eurozone in 2002 de groei van de Amerikaanse economie zal overtreffen.

Duisenberg herhaalde de verwachting dat de inflatie in de eurozone zal dalen tot onder 2%. "De trend in de ontwikkeling van de inflatie duidt op een afname", zo stelde de ECB-voorzitter. "We verwachten dat de inflatie onder de 2% zal uitkomen en op dat punt ook een lange tijd zal blijven."

De ECB liet op 6 december het minimumtarief voor de herfinancieringsrente (het zogenoemde refi-tarief) onveranderd op 3,25%. Het niveau van de rente is volgens Duisenberg 'passend', waardoor een verlaging niet nodig was.

Tijdens de vorige bijeenkomst op 8 november verlaagde de ECB de rente met 50 basispunten tot 3,25%. Het was de vierde renteverlaging van de ECB dit jaar. De vorige rentewijzigingen dateren van 10 mei, 30 augustus en 17 september, waarmee de rente dit jaar in totaal met 150 basispunten werd verlaagd. De ECB zal op 20 december weer bij elkaar komen. Op 3 januari zal de ECB het volgende rentebesluit nemen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud