Advertentie

Europa hoopt op betere relaties met VS

(tijd) - Verschillende Europese leiders spraken na afloop van de Amerikaanse presidentsverkiezingen de hoop uit dat de transatlantische betrekkingen de komende vier jaar verbeteren. De Italiaanse premier, Silvio Berlusconi, was de eerste om George Bush officieel als winnaar te noemen. De rest van de wereld wachtte met felicitaties tot er geen onduidelijkheid meer bestond over de verkiezingsuitslag.

Nog voor de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen vaststond, schreef Berlusconi de zege van Bush toe aan de toestand van de Amerikaanse economie en aan de belastingverlagingen die Bush heeft doorgevoerd. De Italiaanse premier verwacht dat de VS onder Bush internationaal de verdediger van de vrijheid en de democratie blijven.

Berlusconi deed zijn uitspraken in Moskou waar hij ontvangen werd door de Russische president, Vladimir Poetin. De Russische president was iets minder voorbarig. Als Bush wint, betekent dat volgens Poetin dat het Amerikaanse volk zich niet heeft laten afschrikken door het internationaal terrorisme. 'Ik ben ervan overtuigd dat het internationaal terrorisme de herverkiezing van Bush wou verhinderen', merkte Poetin op. Hij loofde zijn Amerikaanse ambtgenoot om diens strijd tegen het terrorisme en omschreef hem als 'een vastberaden politicus en een solide partner met een coherent beleid.'

Moskou was vorig jaar net als Parijs en Berlijn fel gekant tegen de door de VS geleide oorlog in Irak. Zowel Parijs als Berlijn stak gisteren nog voor de uitslag van de stembusgang bekend was een verzoenende hand uit naar de VS. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Michel Barnier, sprak de hoop uit dat er een nieuw hoofdstuk begint. Hij riep de Amerikanen ook op te beseffen dat ze de wereld niet alleen kunnen opbouwen en leiden.

De coördinator van de Duits-Amerikaanse betrekkingen binnen de Duitse regering, Karsten Voigt, hoopt dat Bush van de gelegenheid gebruikmaakt om een stap in de richting van de Europeanen te doen. Minister van Binnenlandse Zaken, Otto Schily, bood zelfs samenwerking aan om de toestand in Irak te helpen stabiliseren.

De voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi, feliciteerde Bush met zijn verkiezingsoverwinning en zei dat Europa zal blijven ijveren voor een versterking van de vriendschapsbanden met de VS. Die werden volgens Prodi nooit in vraag gesteld. Ze zijn van essentieel belang voor het behoud van de wereldvrede, voegde de commissievoorzitter eraan toe.

De Britse premier, Tony Blair, de trouwste bondgenoot van Bush, zei voor de uitslag van de verkiezingen bekend was dat hij met de nieuwe Amerikaanse president zal samenwerken in het vredesproces in het Midden Oosten. Het vredesproces is volgens hem samen met de democratisering van Afghanistan en Irak de grootste bijdrage die het Westen kan leveren aan de strijd tegen het terrorisme.

De voormalige leider van de Britse Conservatieven, Iain Duncan-Smith, gaat ervan uit dat Bush in een tweede ambtstermijn mogelijk druk zal uitoefenen op Israël om het vredesproces vooruit te helpen. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Sylvan Shalom, zei evenwel dat extra druk niet nodig is omdat Israël hoe dan ook de weg van de vrede wil bewandelen.

Een van de scherpste reacties op de Amerikaanse verkiezingen kwam uit Iran, waar duizenden manifestanten gisteren de 25ste verjaardag vierden van de gijzeling van 52 Amerikanen in de ambassade van Teheran. Mahmoud Mohammadi, een boegbeeld van de conservatieven, waarschuwde ervoor dat de VS internationaal en economisch geruïneerd worden als Bush zich tijdens zijn tweede ambtstermijn niet voorzichtiger opstelt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud