Gent terug paars na 8 oktober?

Krijgt Gent na 8 oktober opnieuw een paars bestuur en behouden de socialisten de burgemeesterssjerp? De lokale verkiezingen draaien in de Arteveldestad rond deze twee vragen.

(belga) De socialisten en liberalen besturen Gent al 18 jaar samen, sinds 1994 onder leiding van sp.a-burgervader Frank Beke. Deze legislatuur gebeurde dat wel met een zeer nipte meerderheid. Samen met de sp.a-kartelpartner Spirit heeft paars slechts 26 van de 51 zetels in de gemeenteraad in handen.

Het is dan ook de vraag of het uittredende bestuur na 8 oktober nog over een meerderheid beschikt. Zowat iedereen gaat er dan ook van uit dat na 8 oktober een tripartite op de been wordt gebracht. Aangezien de sp.a-VLD-tandem het in Gent goed met elkaar kan vinden, nemen beiden in dat geval ofwel Groen! ofwel de CD&V mee in bad.

Groen! is in elk geval vragende partij om mee te besturen. Lijsttrekker en gewezen Vlaams minister Vera Dua heeft de ambitie om schepen te worden.

Ook CD&V zou overigens na drie legislaturen graag de oppositiebanken verlaten. De christendemocraten willen deze keer de kiezer verleiden en een voet tussen de deur krijgen met een vernieuwde en verjongde lijst. De volslagen onbekende Filip Van Laecke trekt de CD&V-lijst. Ook opvallend is de aanwezigheid Anne Martens, de dochter van ex-premier Wilfried Martens, op de lijst. Kamerlid en gewezen minister van Justitie Tony Van Parys duwt.

Meer nog dan naar de score van de CD&V kijkt iedereen in de Oost-Vlaamse hoofdstad echter uit naar de strijd voor het burgemeesterschap tussen sp.a en VLD. Frank Beke besliste niet mee te dingen voor een derde ambtstermijn, zodat de socialisten op zoek moesten gaan naar een andere leider. Dat wordt huidig Havenschepen Daniel Termont. Hij gaat in duel met Cultuurschepen Sas Van Rouveroij, die al voor de derde keer een gooi doet naar de burgemeesterstitel.

VLD en sp.a gooien ook hun nationale kopstukken in de strijd. Voor de eerste keer sinds lang doet premier Guy Verhofstadt mee aan de verkiezingen in zijn thuisstad. Hij duwt de lijst. Ook zijn vice-premier en minister van Begroting Freya Van den Bossche doet dat. De voormalige Gentse schepen van Onderwijs staat op plaats 50, net voor Frank Beke. Het wordt uitkijken naar wie de Gentse stemmenkampioen wordt.

Het Vlaams Belang haalde in 2000 'slechts' 19,5 procent, een stuk minder dan in andere steden en hoopt nu beter te doen. Dat gebeurt met kamerlid Francis Van den Eynde als lijsttrekker

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud