Hamid Karzai leidt overgangsregering Afghanistan

Sleutelposten als Defensie, Binnenlandse en Buitenlandse Zaken gaan naar de Noordelijke Alliantie, die de Taliban uit Kaboel heeft verjaagd. In de overgangsregering zitten ook twee vrouwen.

Binnen twee jaar moeten er democratische verkiezingen komen in Afghanistan. De overgangsregering moet daarvoor een raad van stamoudsten bijeenroepen, een Loya Jirga, die op haar beurt definitieve vorm zal geven aan de overgangsregering. In Kaboel zal een internationale VN-troepenmacht de veiligheid handhaven.

De royalistische Pasjtoen-leider Hamid Karzai, die de aanvoerder wordt van de volgende overgangsregering in Kaboel, ziet zich met zijn benoeming beloond voor zijn onmiddellijke steun aan de VS-bombardementen tegen het Taliban-regime. Hij verdiende eerder zijn strepen als vice-minister van Buitenlandse Zaken, halfweg de jaren negentig.

Kazai lijkt te beantwoorden aan de eisen van de verschillende Afghaanse facties. Als Pasjtoen, de grootste bevolkingsgroep in het land, wordt hij aanvaard door zijn eigen etnie. Dat in tegenstelling tot de leiders van de Noordelijke Alliantie, die samengesteld is uit verschillende minderheden zoals Tadzjieken en Oezbeken.

Bovendien geniet hij de steun van de royalisten. Karzai was partizaan van de voormalige koning Mohammed Zaher Shah, die in 1973 van de macht werd gezet en sindsdien in ballingschap leefde in Rome. Tenslotte ligt hij goed bij alle moedjahedin-oudstrijders omwille van zijn verleden als anti-Sovjetstrijder tijdens de jaren tachtig.

Bij een Amerikaanse luchtaanval in Afghanistan is de plaatsvervanger van Osama bin Laden, Aiman al Zawahri, ernstig gewond geraakt. Hij hield zich dinsdag tijdens het bombardement schuil in een grot in het gebergte ten zuiden van Jalalabad, zo meldde The Independent woensdag.

Volgens de krant ligt het voor de hand om te veronderstellen dat Bin Laden zich in hetzelfde gebied bevindt. Maar het wordt niet uitgesloten dat hij inmiddels de wijk heeft genomen. Bij de luchtaanval zou een financieel medewerker van Bin Laden, Ali Mahmud, wel zijn gedood, evenals zeventien strijders van het terroristennetwerk Al-Qaeda.

Het Spaanse persbureau EFE meldde dat bij een luchtaanval in de buurt van Kandahar de vrouw en vier kinderen van al Zawahri zijn gedood. Al-Zawahri staat op de Amerikaanse lijst van terroristen die verantwoordelijk worden gehouden voor de aanslagen van 11 september in de VS. Hij zou de terreurdaden hebben georganiseerd. Daarnaast is hij leider van de terroristische beweging Jihad, die in 1981 de voormalige Egyptische president Sadat vermoordde.

Stellingen van het Al Qaedanetwerk van Osama bin Laden zijn woensdag onder vuur komen te liggen van anti-Talibanmilities en een zware Amerikaanse B52-bommenwerper. De aanval vond plaats in de bergen rond Tora Bora in het oosten van Afghanistan. Vermoed wordt dat Bin Laden zich daar ophoudt in een ondergronds tunnelnetwerk. Sohrab Khan, de bevelhebber van de operaties op de grond, zei dat anti-Talibantroepen de helft van het bergachtige gebied van Tora Bora in handen hebben.

Chronologisch overzicht

05-12-2001

Afgevaardigden van alle bevolkingsgroepen in Afghanistan bereiken in Bonn een akkoord over een overgangsregering. Hamid Karzai, een koningsgezinde Pasjtoen, wordt premier. De Noordelijke Alliantie krijgt een aantal belangrijke ministerposten.

26-11-2001

Honderden Amerikaanse elitetroepen landen in de buurt van Kandahar, de laatste stad die nog in handen is van de Taliban. Deze troepen gaan op zoek naar terroristenleider Osama bin Laden en de Taliban-voorman mollah Omar. (Zie ook: Amerikaanse mariniers landen bij Kandahar)

25-11-2001

De Noordelijke Alliantie verovert Kunduz, het laatste bolwerk van de Taliban in het noorden.

20-11-2001

De VN kondigen aan dat in Bonn een internationale conferentie wordt georganiseerd over de toekomst van Afghanistan, waarin alle Afghaanse facties verzameld zijn. De Taliban zijn niet uitgenodigd.

14-11-2001

De Verenigde Naties nemen een resolutie aan, die het mandaat geeft voor de vorming van een voorlopige regering in Afghanistan. In de resolutie is voorzien in een internationale vredesmacht, die de overgang naar een vreedzaam bewind begeleidt. (Zie ook: VN-resolutie effent pad voor internationale troepenmacht in Afghanistan)

12-11-2001

Troepen van de Noordelijke Alliantie nemen Kabul in. De bevolking reageert opgelucht, omdat een aantal verbodsbepalingen wegvallen. Vele mannen scheren hun baard af, er mag weer muziek gedraaid worden en vrouwen mogen weer gaan werken. In de volgende dagen verovert de Noordelijke Alliantie vrijwel het hele noorden van het land.

07-10-2001

De Amerikaanse president, George W. Bush kondigt een militaire campagne aan tegen Osama bin Laden, de hoofdverdachte van de aanslagen in New York. Amerikaanse bommenwerpers bestoken militaire installaties van de Taliban in Afghanistan en opleidingskampen van de Al Qaeda-militie.

04-10-2001

De NAVO keurt acht maatregelen goed om de Verenigde Staten te helpen bij eventuele vergeldingsacties voor de aanslagen van 11 september in New York en Washington. De beslissing houdt in dat de VS militaire middelen, havens en luchthavens van de NAVO-bondgenoten mogen gebruiken. De Verenigde Staten had een officieel verzoek tot bijstand ingediend. (Zie ook: NAVO-landen bieden VS militaire hulp)

11-09-2001

Twee gekaapte vliegtuigen storten neer op het World Trade Center in New York. Een derde gekaapt vliegtuig boort zich in het Pentagon. Er zijn duizenden doden. (Zie ook: Terreur vernietigt hart van VS) De VS reageren geschokt en roepen de oorlog uit tegen het terrorisme. Al vlug wordt duidelijk dat de kapers banden hebben met Al Qaeda, de terroristische groepering van Osama bin Laden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud