Internationale gemeenschap betuigt medeleven

(belga) - Eerste minister Guy Verhofstadt en minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht hebben donderdagochtend in een reactie op het overlijden van President Arafat, in naam van de Belgische regering, hun medeleven overgemaakt aan de familie van de overledene en het Palestijnse volk, aldus een mededeling van Buitenlandse Zaken.

"Met President Arafat gaat niet enkel de eerste verkozen President van de Palestijnse Autoriteit heen. Het Palestijnse volk verliest ook een historische figuur".

"Het Vredesproces in het Midden-Oosten heeft tot op heden nog geen definitief en succesvol beslag gekregen. De Eerste Minister en de Minister van Buitenlandse Zaken wensen dan ook de stellige hoop uit te spreken dat alle leiders en alle gemeenschappen met vernieuwde en onvoorwaardelijke inzet werken voor de ten uitvoerlegging van het Stappenplan, dat moet leiden tot een Israelische en een Palestijnse Staat waarin beide volkeren met elkaar in veiligheid kunnen leven", besluiten premier Verhofstadt en minister De Gucht hun rouwbeklag.

Verschillende politieke leiders hebben donderdagmorgen gereageerd op de dood van de Palestijnse leider Yasser Arafat.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, verklaarde dat hij 'diep ontroerd' is door de dood van de Palestijnse leider 'die de nationale aspiraties van het Palestijnse volk symboliseerde'.

De Franse president Jacques Chirac noemde Arafat 'een man van overtuiging en moed' en benadrukte het belang van de engagementen van Europa ten aanzien van het Midden-Oosten.

Ook de Amerikaanse president George W. Bush en zijn Russische collega Vladimir Poetin betuigden hun medeleven aan het Palestijnse volk. Bush sprak over een 'belangrijk moment' in de geschiedenis van de Palestijnen. Ook voormalig VS-president Bill Clinton condoleerde het Palestijnse volk en hij uitte daarbij zijn spijt over het feit dat Arafat in 2000 de droom van een Palestijnse natie niet kon waarmaken.

22310456

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud