Israël weigert deelname Barghouti aan Palestijns bestuur

(belga) - Israël sluit categorisch uit dat de onder de Palestijnen zeer populaire leider Marwan Barghouthi deel uitmaakt van de nieuwe Palestijnse leiding. Barghouthi, door Israël tot levenslang veroordeeld, riep de Palestijnen donderdag op om de intifada, ondanks het overlijden van Yasser Arafat, voort te zetten.

'Barghouthi is tot levenslang veroordeeld en zal tot het einde van zijn dagen in de gevangenis blijven', zei de Israëlische minister van buitenlandse zaken, Sylvan Shalom, op een persconferentie in Jeruzalem. 'Hij was betrokken bij verscheidene terreuraanslagen die de dood veroorzaakten van vele onschuldige Israëliers'.

Barghouthi, Fatah-leider voor de Westelijke Jordaanoever, werd wegens zijn populariteit vaak genoemd als de ideale opvolger van Arafat. Op 15 april 2002 werd hij evenwel door het Israëlische leger gearresteerd in Ramallah. De joodse staat beschouwt hem als een stuwende kracht achter de (tweede) intifadah en achter de gewelddadige, aan Arafats Fatah-beweging gelieerde al-Aqsa Martelarenbrigades. Dat de Israëlische rechter hem op 6 juni van dit jaar schuldig bevond voor zijn aandeel in vier anti-Israëlische aanslagen, lag in de Israëlisch-Palestijnse logica geheel in de lijn der verwachtingen.

In een door zijn advocaten verspreide verklaring riep Barghouthi donderdag de Palestijnen op, te volharden in de intifada tot een daadwerkelijke Palestijnse staat en een reële democratie is ontstaan. "Het is belangrijk trouw te blijven aan de principes en nationale waarden van onze leider-martelaar Yasser Arafat, die zijn gehele leven aan onze nationale eenheid heeft gewijd", aldus de verklaring van Barghouti.

22310456

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud