Joestsjenko herhaalt vraag om lidmaatschap NAVO en EU

(belga) - De Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko heeft dinsdag de aspiraties van zijn land herhaald om 'te integreren in de Europese Unie en de NAVO'. Hij deed dat nadat hij voor de eerste keer had deelgenomen aan een vergadering met de 26 staats- en regeringsleiders van de NAVO.

"Het Oekraïense volk wil Oekraïne in Europa zien, en wil niet eenvoudigweg een buur van Europa zijn", luidde het op een gezamenlijke persconferentie met NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer. De Nederlander zei dat de ontmoeting van de Commissie NAVO-Oekraïne op het niveau van de staats- en regeringsleiders 'het begin betekent van een nieuw hoofdstuk in de relaties (van de NAVO) met Oekraïne'.

De Hoop Scheffer hield zich op de vlakte over het tijdstip wanneer Oekraïne tot de NAVO zal kunnen toetreden. Hij onderstreepte dat er voor Kiev op het vlak van hervormingen nog heel wat werk aan de winkel is. Volgens de secretaris-generaal zijn de staats- en regeringsleiders van de NAVO het er wel over eens dat het bestaande partnerschap met Oekraïne moet versterkt worden.

Als illustratie van het feit dat de NAVO de praktische samenwerking met Oekraïne wil opdrijven, kondigde de Hoop Scheffer een project aan waarbij de alliantie Kiev de komende twaalf jaar zal helpen om in totaal 133.000 ton munitie en 1,5 miljoen lichte wapens te ontmantelen.

Het gaat om een overblijfsel van de Koude Oorlog. Veel van de munitie en de wapens liggen gestockeerd onder de open hemel, wat grote risico's inhoudt voor de veiligheid van de lokale bevolking. Het project kost de NAVO naar schatting meer dan 25 miljoen euro. In 2002-2003 hielp de NAVO Oekraïne al met het opruimen van 400.000 anti-persoonsmijnen.

Na de Commissie NAVO-Oekraïne schoven de staats- en regeringsleiders van het bondgenootschap aan tafel voor de eigenlijke NAVO-top.

22783585

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud