Markten komen even op adem

Toch waarschuwen waarnemers beleggers voor overdreven enthousiasme op de beursvloeren. Gert de Mesure van Delta Lloyd Securities wijst er in de Aandelen-Tijd bijvoorbeeld op dat de winstverwachtingen voor heel wat sectoren te hoog liggen. In de eerste helft van 2002 zal er volgens hem met de regelmaat van de klok slecht nieuws worden bekendgemaakt. De te volgen beleggingsstrategie is nu "buy on dips", terwijl die eerder dit jaar nog "sell on rallies" was, aldus de Mesure. (Liquiditeit als weldoener)

De strategiedienst van Fortis verwacht zelfs dat de komende weken moeilijk zullen zijn op de aandelenmarkten. De huidige politieke onzekerheid zal volgens de bank immers nog een tijdlang wegen op de beurs. Daarom blijft de trend neerwaarts en zullen aandelen met een hoog risicogehalte slecht blijven presteren. Wie wil beleggen, doet dat best in defensieve aandelen, meent Fortis. (Fortis: trend is neerwaarts in komende weken)

De langetermijnvooruitzichten van de meeste waarnemers blijken wel wat positiever. De Belgische analisten die werden geraadpleegd door de Financieel-Economische Tijd voorspellen bijvoorbeeld dat de DJ Eurostoxx50-index binnen de 12 maanden met 16 procent zal stijgen. De Dow Jones zou in dezelfde periode met de helft klimmen. (Aandelen worden aantrekkelijker)

Ook veel Amerikaanse beursexperten zijn voorzichtig optimistisch in hun vooruitzichten voor de Amerikaanse economie. Wall Street-goeroes als Ed Hyman van ISI Group of Edward Yardeni van Deutsche Bank beginnen steeds meer te geloven in een snel herstel. Maar voor de aandelenmarkten zijn hun vooruitzichten minder rooskleurig. Een eventueel economisch herstel is volgens Yardeni immers al verrekend in de huidige aandelenkoersen. Bovendien waarschuwen de analisten beleggers voor een te grote teleurstelling als een economisch reveil langer op zich zou laten wachten. ( Wall Street-goeroes voorzichtig optimistisch over Amerikaanse economie)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud