Michel, Solana en Bot vertegenwoordigen EU-Commissie op begrafenis Arafat

(belga) - Europees commissaris Louis Michel, de hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid Javier Solana en de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Bot zullen namens de Europese instellingen in Kairo de begrafenisplechtigheid van de overleden Palestijnse president Yasser Arafat bijwonen.

In reacties op de dood van Arafat wijst de Europese Unie op het belang van een nieuw en stabiel leiderschap voor de Palestijnen. Ook is het moment volgens Europa aangebroken om nieuwe impulsen te geven aan het vredesproces in het Midden-Oosten.

Volgens voorzitter Romano Prodi van de Europese Commissie verloren de Palestijnen 'een leider die hun verzuchtingen naar een Palestijnse staat symboliseerde'. De Commissie zal volgens de Italiaan de komende dagen blijven samenwerken met de Palestijnse Autoriteit 'om een vreedzame en democratische overgangsperiode te verzekeren'.

Volgens de hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid van de Europese Unie, Javier Solana, moet de internationale gemeenschap de dood van Arafat aangrijpen om het vredesproces in het Midden-Oosten nieuwe impulsen te geven. "Het beste eerbetoon aan president Arafat zal bestaan in een versterking van onze inspanningen voor de oprichting van een vreedzame en leefbare Palestijnse staat, zoals voorzien in de roadmap", stelde de Spanjaard.

Solana nam met 'groot verdriet' kennis van het overlijden van een 'historisch leider'. Hij zal ook de begrafenis in Ramallah bijwonen.

Voorzitter Josep Borrell van het Europese Parlement stelde in een reactie dat Arafat gedurende veertig jaar geïdentificeerd werd met de strijd van het Palestijnse volk voor zelfbeschikking. Borrell stelde dat het EP alles heeft gedaan wat in zijn mogelijkheden lag om de Palestijnen te steunen in dat streven.

Namens het EU-voorzitterschap reist de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Bot naar Kairo. Hij stelde donderdag in een mededeling dat Arafat 'geen makkelijke man' was. 'In het conflict in het Midden-Oosten hebben we hem vaker omschreven als een deel van het probleem, maar ook van de oplossing. Voor die oplossing moeten we ons blijven inzetten: twee staten die in vrede met elkaar leven', aldus de minister.

Naast de vertegenwoordigers van de Europese instellingen zullen ook de lidstaten van de EU in Kairo acte de présence geven. Voor België trekt minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht naar de Egyptische hoofdstad.

22310456

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud