Militaire aanval in Iran is 'ondenkbaar'

(belga) - Het is 'ondenkbaar' dat er een militaire actie komt tegen Iran. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, donderdag nog eens bevestigd.

Europa en de VS eisen de onvoorwaardelijke stopzetting van het Iraanse nucleaire programma, in het bijzonder de verrijking van uranium. Maar tot een militaire inval komt het wellicht niet. 'Ik zie geen omstandigheden die een militaire aanval tegen Iran zouden rechtvaardigen, punt uit', aldus Straw op de BBC Radio.

Straw toonde zich verheugd over de goede wil van Washington in de zaak. 'Er is bij het Internationale Atoomenergieagentschap (AIEA) een algemene consensus, de VS inbegrepen.' De minister gaf wel toe dat onderhandelen met Iran moeilijk is.

Een derde gespreksronde over het Iraanse nucleaire programma vindt vrijdag plaats in Parijs. Aan de gesprekken nemen afgevaardigden deel uit Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Iran.

Op 25 november buigt de raad van bestuur van het Internationale Atoomagentschap zich over het dossier-Iran. Mogelijk wordt dat dossier doorverwezen naar de VN-Veiligheidsraad, die eventueel internationale sancties tegen Iran kan afkondigen.

De VS beschuldigen Iran ervan atoomwapens te ontwikkelen. Teheran heeft altijd gesteld dat zijn nucleaire programma alleen 'burgerlijke' en dus vreedzame doeleinden dient.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud