Morgen bij De Tijd: de Europese gids voor professioneel vastgoed

Morgen vindt u de Europese Gids voor Professioneel Vastgoed bij De Tijd. Deze handige gids die De Tijd jaarlijks publiceert in samenwerking met de vastgoedmakelaar Jones Lang LaSalle, biedt een handig overzicht over de markt voor professioneel vastgoed in Europa.

@list

@item Brussel, een defensieve kwaliteitsmarkt : De kredietcrisis van de voorbije zomer heeft de intrinsieke kwaliteiten van de Brusselse kantoormarkt doen uitkomen. Brussel vangt economische cycli goed op.

@item Kantoorindex breekt records: De European Office Index die de evolutie van tophuurprijzen voor vastgoed in 24 Europese steden weergeeft, steeg het afgelopen jaar met 11 procent naar een nieuw record

@item Diversifiëring troef bij vastgoedbevaks: Gespecialiseerde vastgoedbevaks helpen investeerders shoppen. Een gesprek met drie managers van vastgoedbevaks.

@endlist

De vastgoedmarkt, en de markt voor professioneel vastgoed in het bijzonder, evolueert razendsnel. De veranderingen op de voet volgen, is voor de geïnteresseerde hedendaagse ondernemers, beleggers en beleidsmakers niet eenvoudig. Daarom publiceert De Tijd naar jaarlijkse gewoonte 'De Europese professionele vastgoedgids' in samenwerking met de vastgoedmakelaar Jones Lang LaSalle.

Bij een blik op de vastgoedmarkt in Brussel valt meteen op dat de recente kredietcrisis het defensieve karakter van Brussel benadrukt. De Brusselse kantoormarkt is erg evenwichtig en vraag en aanbod zijn naadloos op elkaar afgestemd. Hoewel Antwerpen, de tweede markt in België, een gebrek aan investeringsproducten kent, wordt 2007 in de Scheldestad een recordjaar. Dat geldt trouwens ook voor de secundaire markten voor semi-industriële, logistieke en handelspanden.

'Alles wijst erop dat 2007 voor België in het algemeen een sterk vastgoedjaar wordt', vat Vincent Querton, de algemeen directeur bij Jones Lang LaSalle het samen. 'Maar of de kredietcrisis een negatief effect zal hebben op de cijfers in 2008 en 2009 blijft koffiedik kijken.'

Naast een focus op onze vaderlandse markt, zoomen we ook in detail in op de vastgoedmarkt van de 24 belangrijkste Europese markten. De opmerkelijkste vaststelling daarbij is dat - en dat ondanks een dalend rendement - de EOI-index alle records breekt: hij staat hoger dan in 2001, toen hij zijn absolute top bereikte. Ten opzichte van een jaar eerder steeg de index met maar liefst 11 procent. Dat is meteen de sterkste stijging die ooit werd genoteerd sinds het begin van zijn opgaande cyclus in 2004.

Voor het leeuwendeel van de vraag waren opnieuw de dienstverleners aan bedrijven en aan de financiële sector verantwoordelijk. Die vastgoedhonger steunt op het grote vertrouwen van de economische actoren, zoals blijkt uit de voornaamste economische indicatoren. In vergelijking met de bruisende internationale markt is Brussel misschien wat saai. Maar door de stabiliteit, de relatief lage aankoopprijzen en de lage huurprijzen met stijgingspotentieel verdient het hoofdstedelijk vastgoed nog steeds een plaatsje in elke internationale portefeuille.

DH

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud