NAVO wil politieke rol versterken

(belga) - De 26 NAVO-lidstaten engageren zich om de rol van de alliantie te versterken als forum voor strategisch en politiek overleg tussen de VS en Europa. Ondertussen blijft het bondgenootschap het belangrijkste forum voor de bespreking van veiligheidskwesties onder Amerikanen en Europeanen. Dat staat in de gemeenschappelijke verklaring verspreid na afloop van de NAVO-top van staats- en regeringsleiders in Evere.

De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder had de knuppel in het hoenderhok gegooid medio februari op de internationale veiligheidsconferentie in München. Daar liet hij bij monde van zijn defensieminister Peter Struck optekenen dat hij de NAVO niet langer beschouwt 'als primaire plaats voor strategisch overleg' tussen de VS en de EU. Sommigen dachten dat Schröder het bondgenootschap wilde ten grave dragen, maar de kanselier nuanceerde snel. Hij wou alleen een pleidooi houden voor meer politiek overleg tussen de bondgenoten, luidde het in een paar interviews.

NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer liet dinsdag op de top naar aanleiding van de Europese trip van VS-president George W. Bush alvast geen gelegenheid onbetuigd om te onderstrepen dat de alliantie wat hem betreft 'het unieke forum voor transatlantische dialoog blijft'. De NAVO blijft het belangrijkste forum waar 'Noord-Amerika en Europa samenkomen, aan gemeenschappelijke perspectieven inzake veiligheidsvraagstukken werken en efficiënt handelen', zei hij bij de opening van de NAVO-top.

De Nederlander is het met Schröder wel eens dat er meer politieke dialoog moet komen binnen de NAVO. 'Net nadat we via transformatie onze militaire capaciteiten hebben versterkt, moeten we blijven werken om onze politieke dialoog sterker te maken met het oog op de vele uitdagingen die ons wachten', klonk het. De Hoop Scheffer kondigde op zijn persconferentie met president Bush terzake een 'actieplan' aan, iets wat later in NAVO-kringen werd afgezwakt tot een 'denkoefening'.

Eén ding is alvast duidelijk: Schröder staat zeker niet alleen met zijn roep om de NAVO op een meer politieke leest te schoeien. De gemeenschappelijke verklaring na afloop van de NAVO-top wijst daarop, maar ook de uitdrukkelijke steunbetuiging van de Franse president Jacques Chirac aan de Duitse bondskanselier en het welwillende oor van de Amerikaanse president George W. Bush.

Chirac pleitte dinsdag voor meer overleg tussen Europa en de VS om op die manier beter rekening te kunnen houden met de gewijzigde omstandigheden op het Europese continent. Lees: Schröder en Chirac willen dat Europa meer invloed krijgt binnen de NAVO.

President Bush zei zeker open te staan voor een grotere politieke rol van het bondgenootschap. 'Als de NAVO relevant wil zijn, moet er ook over strategische kwesties worden gepraat', luidde het.

De discussie over de kwestie zit voorlopig nog in een embryonale fase. Het is evenwel uitkijken naar welke vorm de sterkere politieke dialoog binnen het bondgenootschap zal evolueren. Belgisch premier Guy Verhofstadt herhaalde zijn voorstel om een paar keer per jaar een 'Atlantische Gymnich' te organiseren: een informele vergadering tussen de Noord-Amerikaanse buitenlandministers en de ministers van Buitenlandse Zaken van de 25 EU-lidstaten, waar zonder de aanwezigheid van medewerkers of functionarissen gepraat wordt over 'de transatlantische relaties en een gemeenschappelijke agenda'.

22783585

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud