Advertentie
Advertentie

Omega Pharma en de vloek van de Bel20

(tijd) - Omega Pharma ging in 2002 na een tot dusver foutloos parcours uit de bocht. De verdeler van gezondheidsproducten loste in het najaar de hooggespannen verwachtingen voor het eerst niet in en verloor prompt een kleine helft van zijn beurswaarde. Bovendien rust in 2002 de 'vloek van de Bel20' op Omega Pharma. Net als bij Real Software, Telindus en IBA is sinds de intrede in de Brusselse beursgraadmeter niets nog als voorheen.

Omega Pharma trok midden 1998 tegen omgerekend 3,10 euro naar de beurs en kan begin 2002 op een foutloos parcours terugblikken. De verdeler van voorschriftvrije geneesmiddelen en gezondheidsproducten gaat initieel op zijn elan door. Eind 2001 haalt Omega Pharma met succes 100 miljoen euro op bij institutionele beleggers, even later meldt de Brusselse beurs dat het aandeel Telindus mag vervangen in de Bel20-index (1).

Datzelfde Telindus had sinds zijn Bel20-intrede in september 2000 bitter weinig plezier beleefd aan die promotie. Ook bij Real Software (midden 1999) en IBA (november 1999) valt de piek van de beurskoers akelig goed samen met de Bel20-intrede. Aanvankelijk lijkt Omega Pharma aan die Bel20-vloek te ontsnappen, hoewel zowel de voorlopige resultaten over 2001 (2) als de definitieve cijfers (3) beleggers licht ontgoochelen.

Na die kleine tegenvaller is het in de lente weer business as usual voor de sterke groeier. Omega Pharma verhoogt de jaarprognoses tot een omzet van 600 miljoen euro en een winst per aandeel van 2,64 euro en gaat weer op overnamepad (4). In juni neemt Omega Pharma Medicor Medical Supplies, een kleine toeleverancier van ziekenhuizen in België en Nederland, over. Begin juli volgen de Franse specialist in voedingssupplementen LSBH en de Nederlandse tandheelkundespecialist Oudheusden Dental.

Halverwege de Ronde van Frankrijk onderstreept Omega Pharma zijn Europese ambities. Het bedrijf sponsort vanaf 2003 samen met Quick-Step een nieuwe Belgische wielerploeg (5). Op de truitjes komt Omega's vitaminemerk Davitamon, dat zo een weerklank in heel Europa moet krijgen.

Even later meldt Omega Pharma beter dan verwachte kwartaalresultaten (6). Het aandeel maakt bovendien zijn opwachting in de DJ Europe Stoxx-index en noteert zo naast de MSCI Europe in een tweede belangrijke pan-Europese beursgraadmeter. Midden september koppelt Omega Pharma de traditioneel sterke stijging van de halfjaarwinst met 195 procent aan de melding dat de omzet- en winstprognoses 'waarschijnlijk worden overtroffen' (7).

Dat laatste blijkt net iets te voorbarig. Omega Pharma ontvangt de prijs voor Onderneming van het Jaar (8) en de vloek van die bekroning blijkt onmiddellijk te werken. Even later komen de resultaten over het derde kwartaal immers licht onder de verwachting uit (9). Beleggers zijn gewoon dat Omega Pharma zijn verwachtingen overtreft, de eerste kleine tegenvaller wordt ongenadig afgestraft.

Midden december erkent Omega Pharma dat het de jaarprognoses niet zal overtreffen, maar integendeel bij de verwachtingen zal achterblijven. De waarschuwing is ook nu niet dramatisch, de communicatie is wel onhandig. Het bedrijf laat eerst op enkele roadshows bij institutionele beleggers wat hints vallen, de officiële winstwaarschuwing komt er pas nadat het aandeel bij aanzwellende geruchten op vier beursdagen 20 procent is verloren (10).

Kurt VANSTEELAND

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud