Opmars Brits-Amerikaanse troepen in Noord-Irak verloopt 'pijnlijk traag'

(belga) - Koerdische peshmerga-strijders, bijgestaan door Amerikaanse speciale troepen, hebben de Iraakse troepen in Noord-Irak dorp na dorp teruggedrongen. Dat meldde dinsdag het Britse dagblad Daily Telegraph, dat over 'de vergeten oorlog van het noorden' sprak.

Volgens Julius Strauss, de plaatselijke reporter van de krant, zijn de coalitietroepen de strategische steden van Mosul en Kirkuk gestaag aan het insluiten.

'De opmars verloopt trager en eist minder slachtoffers dan de strijd om Bagdad. Maar de Irakezen zijn duidelijk aan de verliezende hand. Ze worden bestookt door meedogenloze VS-bombardementen en gedemoraliseerd door aanvallen van de peshmerga', zei de verslaggever.

De reporter zei dat hij vrijdag aan de frontlinie aankwam, net voor de aanval op het dorp Hasar, 15 kilometer van Kirkuk. Volgens Strauss was er weinig sprake van coördinatie tussen de coalitietroepen, maar hebben ze in Hasar toch een doorbraak geforceerd.

De coalitietroepen rukten op in 'Afghaanse' stijl, in een dozijn Toyota-jeeps volgestouwd van wapens. De Britse verslaggever zei dat naast de twee belangrijkste organisaties, de Patriottische Eenheid van Koerdistan en de Koerdische Democratische Partij, er ook communisten zijn 'die trots zijn op zichzelf om als eerste binnen en als laatste buiten te zijn'.

Amerikaanse speciale troepen vroegen om bombardementen op Iraakse wapen- en artilleriestellingen, toen de aanval van de peshmerga-strijders op de grond stokte, zei de reporter.

'De geallieerden zijn ongetwijfeld de oorlog in het noorden aan het winnen, maar de opmars verloopt pijnlijk traag', besloot de Brit.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud