Oscar Maradiaga, de polyglot en meest veelzijdige

(tijd) - Oscar Andrès Rodriguez Maradiaga (62, foto AFP)) is de aartsbisschop van de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa. Het werd priester gewijd in 1970 en bisschop in 1978. Maradiaga is een salesiaan.

Oscar Maradiaga excelleert in veelzijdigheid. Hij spreekt Spaans, Engels, Frans, Italiaans, Grieks en Portugees, studeerde theologie, psychologie, psychotherapie en natuur- en wiskunde, speelt piano, saxofoon, gitaar, orgel en accordeon en heeft een pilotenbrevet.

Van 1995 tot 1999 was Maradiaga voorzitter van de Latijns-Amerikaanse bisschoppenconferentie. Johannes Paulus II benoemde hem in 1993 tot aartsbisschop van Tegucigalpa. In 2001 kreeg hij de kardinaalshoed.`

Maradiaga is sociaal erg progressief. Hij hekelt de onrechtmatige verdeling van de rijkdom in Latijns-Amerika en de groeiende kloof tussen Noord en Zuid. Hij omschreef de globalisering van de economie als de 'globalisering van de armoede. We zullen nooit vrede hebben zo lang de armoede toeneemt.'

Maradiaga wil dat het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank de schulden van de armste landen kwijtschelden. Hij is ook voorstander van een 'bankroetprocedure' voor landen die tot over hun oren in de schulden zitten.

De kardinaal is wel sociaal progressief, maar zeker geen bevrijdingstheoloog, een strekking in de Latijns-Amerikaanse katholieke kerk die wegens te links in de jaren tachtig door Johannes Paulus II de nek werd omgedraaid.

In seksuele moraal zou Maradiaga gematigder zijn dan Johannes Paulus II.

Maradiaga is lid van de Congregatie voor de Geestelijkheid, van de Pauselijke Raad voor Rechtvaardigheid en Vrede en voor de Sociale Communicatie en hij is ook lid van de Pauselijke Commissie voor Latijns-Amerika.

23044908

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud