Rechter beslist binnen twee weken over lot DAT

Het coördinatiecentrum van Sabena (SIC) en de groep investeerders rond Davignon en Lippens zijn de twee elementen die nu de toekomst van Delta Air Transport (DAT) bepalen. DAT staat voor 110 miljoen euro in het krijt bij SIC. Als de Brusselse voorzitster van de rechtbank van Koophandel, Anne Spiritus-Dassesse, op 13 december beslist SIC geen gerechtelijk akkoord te verlenen, dan betekent dit ook het einde voor DAT. (Rechter beslist binnen twee weken over lot DAT)

Sabena-dochter Delta Air Transport -kortweg DAT - moet de leemte opvullen die Sabena heeft nagelaten. DAT hervatte op 10 november zijn vluchten met het overbruggingskrediet van 125 miljoen euro (5 miljard frank) dat de Belgische regering aan Sabena had toegekend. De Europese Commissie gaf daarvoor haar toestemming. Een groep investeerders rond Maurice Lippens en Etienne Davignon, overweegt een bod op DAT. Het consortium was bereid 200 miljoen euro (8 miljard frank) te investeren in dit nieuwe luchtvaartproject.

Ondertussen bereikte DAT een commercieel akkoord met de goedkopevluchtenmaatschappij Virgin Express. Beide luchtvaartfirma's coördineren vanaf 25 november hun operaties. De voormalige Sabena-dochter vliegt nu wel sinds 10 november, maar de bezettingsgraad van haar toestellen blijft nog altijd erg laag. Hoewel de luchtvaartmaatschappij reizigers wil aantrekken met erg lage tarieven, lijkt de consument nog altijd te twijfelen door het gebrek aan een coherente commerciële strategie en een duidelijk businessplan. Concurrenten als Lufthansa en Air France proberen ondertussen de markt in te palmen. (Concurrentie duwt DAT verder in het defensief)

De Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena werd op 7 november 2001failliet verklaard. Onderzoeksrechter Jean-Claude van Espen onderzoekt momenteel of de luchtvaartmaatschappij de voorbije weken de faillietverklaring probeerde uit te stellen door één schuldeiser ten nadele van de boedel te betalen of te bevoordelen. Hij moet ook nagaan of Sabena geen activa verduisterde of pogingen ondernam om de boekhouding te verbergen. Het Brusselse gerecht onderzoekt ook klachten over financiële fraude bij Sabena Technics. Het onderzoek startte al in 1999, maar kwam in een stroomversnelling na het faillissementvan moedermaatschappij Sabena. ( Sabena failliet en Gerecht zoekt naar fraude Sabena Technics)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud